10 души проверяват имането на 12 000

Най-доброто от печата

09-04-2013, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пред палатата вече ще се отчитат всички регистрирани политически сили - 174 на брой

Информационна лавина ще се стовари върху обществото и чиновническия апарат до дни. Всеки момент на интернет страницата на Сметната палата се очаква да се появят имуществените декларации на всички лица на висши обществени длъжности.

Екипът на палатата, който в момента обслужва публичния регистър и трябва да извърши проверките, се състои от десетина души, научи “Труд”. А тази година броят на деклариращите рязко се увеличи - от около 6000 на близо 12 000 души, след като предишният парламент в последния момент по предложение на лидера на РЗС Яне Янев разшири значително кръга на отчитащите се.

Поправките влязоха в сила на 26 март, а днес изтича крайният срок за подаването на декларациите. Това значи, че ведомството скоро трябва да ги огласи, както и списък на лицата, които не са спазили законовото задължение. Те подлежат на глоба между 1000 и 1500 лева.

Одитната институция има шестмесечен срок да провери дали декларираното е вярно, като сравни данните на лицата, техните съпрузи или съпруги и ненавършилите пълнолетие деца с информацията в имотен, кредитен и други регистри. Ако открие разминаване на стойност над 10 000 лв., а също и при неподадена декларация, случаят трябва да бъде предаден на НАП за проверка или ревизия, и на ДАНС.

Най-голямото увеличение на хората, които трябва да обявяват имуществото си, идва от изискването декларации да подават членовете на управителните и контролните органи на фирмите, регулирани от ДКЕВР. Тези дружества са около 330. В случай че член на управата е юридическо лице, неговите шефове също трябва да се отчетат.

Вместо досегашните 18 партии, които получават субсидия от хазната, пред палатата вече ще се отчитат всички регистрирани политически сили - 174 на брой, а също посланиците на България, синдикалните лидери и председателите на работодателските организации в тристранния съвет.

За първа година ще се обявяват не само външните доходи, но и заплатите от заеманата длъжност.