По-евтин ток, ама друг път

Шефката на ДКЕВР призна, че няма много възможности за поевтиняването му

Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента, заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова пред БНР.

"Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки", уточни Харитонова.

По думите й цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа.

Председателят на ДКЕВР подчерта още, че зелената добавка е определена от енергийния регулатор в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение.

"Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата. До новия регулаторен период от 1 юли може да се отмени поне за износ кафявата добавка. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена.

Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1-ви юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат", отсече Евгения Харитонова.