Вуянович или Лекич? Кой спечели вота в Черна гора?

Свят

08-04-2013, 07:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вуянович и Лекич в битка за президент на Черна гора

И двамата съперници на президентските избори се обявиха за победители

Президентът на Черна гора Филип Вуянович се обяви за победител на президентските избори, съобщиха световните агенции.

В предавано по телевизията обръщение Вуянович каза, че е спечелил 51,3 процента от гласовете, а съперникът му от опозицията Миодраг Лекич - 48,7 на сто.

"Нашата победа е напълно чиста. Ние я обявихме след проверка на резултатите във всички избирателни секции", заяви той и призова своите привърженици да не празнуват, докато Централната избирателна комисия не обяви официалните резултати.

Лекич също се обяви за победител, като заяви по телевизията, че хората са избрали него, и каза, че твърденията на Вуянович съдържат "елементи на държавен преврат".

"Въз основа на преброяване на 97 процента от гласовете мога да съобщя, че аз съм победител", каза Лекич и призова ЦИК "щателно да преброи всички бюлетини до последно".

Коалицията на Лекич Демократичен фронт заяви, че по нейни данни кандидатът й води пред Вуянович с 50,5 срещу 49,5%.

Министър-председателят Мило Джуканович побърза и поздрави Вуянович за "голямата победа", посочва ИТАР-ТАСС.

Един спорен вот може да предизвика политическа нестабилност в Черна гора, която се стреми към членство в Европейския съюз и трябва да продължи необходимите реформи, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентският пост има до голяма степен церемониална роля, но въпреки това евентуална победа на Лекич би нанесла сериозен удар върху популярността на управляващата Демократична партия на социалистите на Черна гора, която е на власт от над 20 години, посочва Ройтерс.