Глад за служители със скандинавски езици

Най-доброто от печата

08-04-2013, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търсят с лупа IT специалисти с 5-годишен опит

Глад за служители със скандинавски езици отчитат фирмите у нас. Експертите, които владеят шведски, датски и норвежки език, са сред най-търсените кадри от работодателите. Недостиг има още на IT специалисти с 5-годишен опит. Това съобщи за „Новинар” шефът на Manpower за България, Сърбия и Хърватия Надя Василева.

Тя допълни, че работодателите в страната ни са с прекалено много изисквания. Наблюдава се и един любопитен парадокс – търсят се експерти, които не съществуват на пазара на труда у нас, обясни Василева. Според нея често и предлаганата заплата не отговаря на длъжността и затова остават свободни работни места.

Тя уточни, че в момента има незаети над 200 позиции за специалисти в различни области. Според последните проучвания голям шанс да си намерят работа у нас имат още финансисти, счетоводители, експерти, владеещи два езика, търговски представители. Търсят се още инженери и програмисти.

Предвижда се през април, май и юни най-много да са свободните работни места в Пловдив и Варна. Очаква се нови служители да се търсят още във фирмите в София, Русе и Бургас. Нови назначения ще има в секторите на строителството, земеделието и ресторантьорството. Оптимистично настроени са и в областта на търговията на дребно. Работодателите в тази сфера имат намерение да увеличат заетостта в бранша с около 10 на сто.

Спрямо предишното тримесечие на годината перспективите за наемане се засилват значително като работодателите отчитат 16 процентни пункта подобрение на коефициента на заетост, посочиха анализатори. В сравнение със същото тримесечие на миналата година прогнозните нива на заетост нарастват с 4 на сто.