А, Б, В-то не е шукаритетно за ромите

Образователното им ниво е най-ниско у нас, сочи изследване

Образователното ниво сред ромската общност у нас е най-ниско в сравнение с останалите групи - това е един от изводите на представители на Клуба на завършилите стажантската програма за млади роми към Народното събрание.

Броят на хората в България, които са над 7 години и никога не посещавали училище, е 81 хиляди, обяви Велчо Михалев.

Неграмотните са 112 778

От тях самоопределилите се като българи са 0,5 на сто, като турци - 4,7 процента, а като роми - 11,8 на сто.

При децата от 7 до 15 години, които трябва да бъдат в образователната система, но не учат към 1 февруари 2011 г. ромите са 23 на сто при 11,9 на сто от самоопределящите се като турци и 5,6 на сто - като българи.

Неграмотните ромски жени са два пъти повече от неграмотните мъже

Като най-чести причини за отпадане от училище Михалев посочи нежеланието на родителите детето да ходи в училище, страх от изпращане в друго населено място, необходимост детето да помага в дома и да се грижи за роднини, конфликти в семейството, трудова миграция на родителите, липсата на  родителски надзор и заинтересованост, негативното отношение към образованието на родителите или детето.

"Има много стратегически документи за ромската общност, включително и национална стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 г., но те остават само на хартия и трябва да се предприемат действия заложените мерки да проработят", препоръчва той.

По думите му липсата на образование пречи на ромите да участват активно и в пазара на труда.

Атанас Стоянов, общински съветник в Стражица, засегна темата за политическото представителство на ромите и отбеляза, че ромските партии не са успели да постигнат формално единство.

Той информира, че клубът ще проведе кампания срещу купуването на гласове и подчерта, че не само ромите продават своите гласове.