Сърбия е затънала в блатото, няма ход за Косово!

Сръбският премиер Ивица Дачич в интервю за френския "Монд"

За разлика от Прищина, Сърбия не получава подкрепата от САЩ и ЕС за Косово. На практика Сърбия в момента се намира в блатото. Това признание прави сръбският премиер Ивица Дачич пред френския "Монд".

Според него международната общност се е отказала от предишните си предложения за широко автономия на сърбите в северната част на Косово. На този етап не се предлага никаква автономия. Според него предложенията на Прищина в Брюксел са били унизителни и неприемливи.

"Международната общност преди говореше, че няма да има подялба на Косово и че максималното, което могат да получат сърбите е широка автономия в тази част. Сега не се предлага никаква автономия. Всеки един френски град има много повече пълномощия от сръбската общност в Косово", казва още Дачич в интервюто за "Монд".

Той твърди, че предложенията от Брюксел предвиждат създаването на "протоколна общност на сърбите без никаква изпълнителна власт, което може само да печати публикации, да организира кръгли маси, но няма никакви правомощия в образование, здравеопазване и култура. И по-специално никакви в областта на правосъдието, полицията и образованието".

Сръбският премиер подчертава, че в момента в Косово съществува сблъсък на две гледни точки: едната, че цялата област принадлежи на Сърбия, и че Косово притежава пълния суверенитет.

"Сърбия е изправена пред тежък проблем. Ние не можем да приемем това предложение, но не можем и да го отхвърлим, защото то е пряко свързано с нашата европейска интеграция. Ние се намираме в истинско блато. При най-малкото движение ще затънем още повече. Нямаме ръка, за която да се хванем. Ние нямаме подкрепата на Хашим Тачи, която той има не само от САЩ, но и от ЕС. Ние сме абсолютно сами", добавя Дачич.