Разлом в Черно море вещае трус от 7,5 по Рихтер

Региони

07-04-2013, 11:33

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За последно разтресло през 1901 г., което предизвикало тежки разрушения в района на Шабла, Калиакра и Българево

В Черно море, паралелно на крайбрежието, има разлом, който навлиза и в границите на България и който може да произведе земетресение със сила 7-7,5 по Рихтер.

Това предупреждение отправя турският геолог проф. Осман Бекташ от Черноморския технически университет, съобщава Анадолската агенция.

По думите на учения сеизмичната активност през последните 50 години показва, че успоредно на черноморското крайбрежие в морето има разлом, различен от Северноанадолския, който на запад навлиза в българските граници.

"Този разлом, както и преди сме твърдели, може да произведе земетресение с магнитуд 7-7,5", казва пред агенцията проф. Бекташ, цитиран от БТА.

Специалистът напомня за земетресението със сила 6,8 по Рихтер в турския черноморски окръг Бартън през 1968 г. и за труса на 19 март тази година в морето край Истанбул с магнитуд 4,5.

По думите на турския геолог е погрешно схващането, че едно земетресение по този разлом не може да причини трус с магнитуд, по-силен от 4,5 степен.

"Този разлом е известен отдавна и наистина има потенциал да предизвика земетресение с магнитуд 7-7,5 по Рихтер", потвърди сеизмологът Бойко Рангелов. За последно там разтресло на 31 март 1901 г., което предизвикало тежки разрушения в района на Шабла, Калиакра и Българево.

"Засега обаче няма никакви индикации разломът да се е активизирал", каза родния специалист.