Facebook гръмна: Сергей доносник с псевдоним "Московеца"

Общество

07-04-2013, 10:19

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шефът на Комисията по досиетата твърди, че това е изфабрикувана манипулация

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев е бил сътрудник на Държавна сигурност, разтръбиха социалните мрежи.

Във Facebook анонимно плъзна протокол, който издава принадлежността на бившия премиер към репресивния орган на тоталитарна България преди 1989 г.

Според документа, Сергей Станишев е доносничил с псевдонима "Московеца", а вербуването му е протоколирано на 11 декември 1987 г. от старши лейтенант Станимир Сърбиновски.

Регистрационната бланка издава, че соцлидерът е бил прикрепен към отдел "Чуждестранни журналисти" към Второ главно управление на Държавна сигурност.

"Информацията за досие на лидера на БСП Сергей Станишев с псевдоним "Московеца" е манипулация", твърди пред БНР председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

"В Закона по досиетата има точно регламентирани правила по какъв начин се придобива информацията, как се анализира и кой има право да я поднесе в обществото. В случая тези правила са нарушени. Не коментирам кой ги е нарушил, това е въпрос на прокуратурата и се надявам тя да вземе отношение", допълни той.

"В картотеката на Комисията има само един псевдоним с такова наименование, който нито съвпада по години, нито съвпада по име, абсолютно е проверен, така че става дума за манипулация", отсече Костадинов.

Той обаче отказа да съобщи на кой е оповестеният псевдоним "Московеца", но уточни, че "господинът не е публична личност".