Молебени за помирение – във всички храмове

Поводът: отчаянието, обхванало българите, самозапалванията и вълната от самоубийства

Светият синод ще отслужи днес във всичките си храмове молебени за закрила над българския народ.

"Нека се обединим в гореща молитва към Бога - за негова прослава и за утеха, и спасение на скъпия ни народ", призовават от православната ни църква.

Инициативата за отслужването на молебени от всички религиозни изповедания в страната е на президента Росен Плевнелиев.

На среща на вероизповеданията при държавния глава, която се проведе на 4 април, президентът обяви, че повод за молебена е отчаянието, обхванало българите, и неговото отражение, което виждаме в самозапалванията и вълната от самоубийства.

"Ще застанем заедно, като едно, с една всенародна молитва за помирение и благополучие. В ситуация на обществено напрежение и недоверие към политическите институциите, вярата е много важна и ние търсим именно това равновесие.

Протестите започнаха с палене на сметките за ток, но за съжаление преминаха към самозапалвания на хора. Трябва ни солидарност – лична, човешка, братска солидарност от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек. Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през криза", настоя Росен Плевнелиев.

"Да помагаме на бедните, на сираците, да се обърнем към болните, да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение, да не оставяме хората самотни. Да помогнем, да премахнем усещането за самота, ненужност и изоставеност", посочи още държавният глава.