Вуянович и Лекич в битка за президент на Черна гора

Свят

07-04-2013, 09:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Черна гора избира президент в неделя

Черна гора - президентски избори по време на криза

Черногорците гласуват днес за президент, като досегашният държавен глава Филип Вуянович ще се бори за трети мандат.

Една негова победа ще циментира оставането във властта на управляващото коалиционно правителство в изпитващата икономически трудности балканска страна, която се надява да се присъедини към ЕС.

Вуянович ще се изправи срещу бившия външен министър Миодраг Лекич, който стана общ кандидат на опозицията, след като тя най-накрая преодоля своите различия.

След Хърватия, Черна гора е следващата бивша югославска република на опашката за присъединяване към Евросъюза. Но Брюксел предупреди малката адриатическа държава с население от 632 хиляди души, че трябва да направи много повече, за да изкорени дълбоко вкоренената корупция и организираната престъпност, ако иска да стане член.

Днешните избори ще се проведат на фона на тежката икономическа ситуация. Средният доход е около 480 евро и с него не могат да се посрещнат всички разходи.

Безработицата е достигнала 20%, а държавният дълг е възлиза на 51% от БВП. Въпреки това управляващите очакват, че през тази година БВП на страната ще нарасне с 2,5%.

На свой ред експертите посочват, че е направено твърде малко за съкращаване на държавните разходи и тромавата бюрокрация.

Вуянович и Лекич, които са единствените кандидати в надпреварата, не дадоха обещания за икономическо възстановяване.

Допитванията до общественото мнение дават 10% преднина на Вуюнович, чийто мандат изтича през май. 55% от запитаните заявяват, че биха гласували за сегашния президент, докато за Лекич са готови да дадат гласа си останалите 45%. Но очакваната избирателна активност се оценява на едва 40%, което е далеч по-ниско равнище на участие в сравнение с предишни вотове.

ФИЛИП ВУЯНОВИЧ

Политикът е един от най-близките съюзници на министър-председателя Мило Джуканович, който държи диригентските палки в страната още от началото на Балканските войни през 90-те.

Вуянович често бе обвиняван, че е "марионетка" на Джуканович, но напоследък успя да се измъкне невредим от корупционните скандали, в които влиятелният премиер бе въвлечен.

Произхождайки от една от най-успешните фамилии в Черна гора, хладнокръвието на Филип се признава дори от най-яростните му критици – рядка чест на турбулентните Балкани. Той е известен още с готовността си да участва в дебати със своите съперници.

58-годишният баща на три деца започна кариерата си в прокуратурата в Белград – столицата на Сърбия, с която Черна Гора се раздели през 2006. По-късно той открива свой офис в родината си, с което последва стъпките на своя баща – един от най-видните черногорски адвокати. Майка му е първата жена хирург в тогавашната югославска република.

Вуянович влезе в политиката през 1993 и оттогава заема единствено висши постове – правосъден министър (1993-1995), външен министър (1995-1998), премиер (1998-2002) и председател на парламента (2002-2003).

Вуянович си спечели симпатиите на международната общност с опитите да договори мирно отделяне от Сърбия – топ партньорът на Черна гора още от 1918 г.

МИОДРАГ ЛЕКИЧ

65-годишният Лекич бе външен министър преди своя съперник – през 1992-1994. По-късно бе посланик на Подгорица в Рим и Валета.

Лекич често получава хвалебствия от международната общност за спокойния си подход и своята компетентност дори в най-чувствителните дипломатически въпроси.

Учил е във Франция и счита френския философ и екзистенциалист Жан-Пол Сартр за свой основен модел на подражание.

Жененият баща на две деца стана лидер на Демократическия фронт (ДФ), включващ няколко опозиционни партии, през м.г. Коалицията му постигна внушителни резултати почти веднага – тя спечели 20 от 81 места в черногорския парламент на първите си избори през октомври 2012.

Това, както и недоволството от двадесетгодишното мудно, затънало в корупция управление на Демократическата партия на социалистите (ДПС), направи коалицията му втора сила в парламента. Това бе първият случай в историята на новата черногорска демокрация, в който страната имаше обединена опозиция.