Чие е това бебе, мое ли е?

Общество

06-04-2013, 08:57

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Акушерка сгафи, размени бебета

Три пъти разменили бебета в родилното в Горна Оряховица

Три пъти акушерки обърквали бебета в горнооряховското АГ отделение.

Грешките излязоха наяве, след като една от изписаните майки - Вероника, преди няколко дни разпозна, че и дават чуждо бебе, а малката Виктория се оказала в ръцете на друга майка.

Акушерките уж внимавали за номерата на детските легла, но ставали грешки и по време на часовете за кърмене. Оказало се, че на три пъти Вероника от град Елена получавала чужди бебета за кърмене. Пеленачетата обаче отказвали да сучат, след като се доближавали до непознатите жени. Когато трябвало да закърми за първи път в болничната стая, донесли съвсем друго бебе.

В събота по обяд  в АГ отделението се приготвили да изпишат четири новородени. Виктория  и Михаела били първите, които трябвало да си тръгнат. Грешката станала точно с тях заради тройка, изписана грозно на една от картонените табелки на детските легла. Акушерката Маруся Бижева решила да зарадва майките, облякла бебетата и първо решила да даде Михаела на майка й Бояна, а след това - и Виктория на Вероника. На практика обаче, без да подозира, заради неправилната цифра на табелката разменила бебетата. Новородените били с номера 122 и 123.

"Когато дойде моят ред, си казах номерчето – 123, тя ми донесе едно бебе и, аз като го видях, казах: Това не е мое бебе", разказва Вероника. Акушерки и лекари тогава се затичали, взели бебето, за да го сменят.  Акушерката се върнала да вземе Михаела и да я смени с Виктория, но леглото и стаята били празни. Пред болницата също нямало  бебе, защото то вече пътувало за Първомайци. "Татко, спирай. Спрях. Викам: Какво? Не е нашето бебе. Върнахме се в болницата, а там стои другата майка, чието бебе са ни дали, беше много уплашена, но нали всичко завърши добре и всеки си взе неговото бебе. Сега ще  растат живи и здрави", разказва Красимир Желязков, дядото на Михаела.

Междувременно Красимир се похвалил и на свои колеги, че се прибират с новороденото, дори им обещал да ги почерпи. Сега, като им разказва историята, не вярват, но той се хвали, че и по телевизията са казали за внучето му, което било объркано с друго. Дори си помислил за момент, че е нещо като дядо на близнаци. Красимир предлага някога двете семейства да се срещнат и да запознаят двете деца.

"Едва ли ще се видят някога и не смятам да ги запознавам", каза Вероника, която вече кърмеше истинското си бебе в град Елена.