Ким Чен Ун - прасе с татус на Мики Маус

Хакнаха официалните сайтове на правителството в Северна Корея

Хакери постнаха карикатура, на която севернокорейският лидер Ким Чен Ун е изобразен като прасе. Снимката беше постната на Flickr акаунта на страната.

Севернокорейският сайт Uriminzokkiri, социалната мрежа Twitter и сайтът за споделяне на снимки Flickr са спрели да публикуват типичните си снимки, например изображения на Ким Чен Ун на среща с висши военни. Вместо тях на 4-ти април във Flickr бе публикувано лицето на лидера със свинска зурла вместо нос и рисунка на Мики Маус на гърдите му. Самият колаж е направен по подобие на плакатите за издирвани престъпници, съобщава в. "Дейли мейл".

Отдолу текстът гласи: "заплашва световния мир с междуконтинентални балистични ракети и ядрени оръжия, прахосва пари, докато народът му гладува до смърт". В долната част на плаката е обявена награда за $1 млн.

Друг пост с бели букви и на черен фон гласи: "Ние сме Анонимните!" В изявление, което уж идва от атакуващите и широко разпространявано из мрежата, твърди, че те са компроментирали 15 000 потребителски записа, постнати в Uriminzokkiri.com и други уебсайтове.

Засега снимките са свалени, но Twitter акаунтът все още изглежда може да се хакне.

Северна Корея е създала акаунт в Twitter през 2010 г., който до момента има над 13 хиляди последователи. Пхенян използва социалната мрежа основно да възхвалява своята система и нейните ръководители. Освен това акаунтът служи за препредаване на коментари, публикувани от официалната новинарска агенция на Северна Корея.

"Анонимните" бяха обвинени за набор от планирани кибератаки срещу правителствените сайтове по цял свят.