Избираме между 38 партии и 7 коалиции

ЦИК отказа да премахне регистрацията на 5 партии

На изборите ще се явят 38 партии и 7 коалиции.

Броят на партиите и коалициите ще остане този, след като вчера ЦИК заличи регистрацията на коалиция "ВМРО-Орлов мост" и отказа да премахне регистрацията на 5 партии, коментира пред БГНЕС говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

ЦИК отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда Нейнски, "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев.

Комисията се мотивира с това, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват такова правно действие. Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март.

Става ясно и че някои от формациите искат да им се възстанови и внесеният безлихвен депозит от 10 000 лв., но Бисер Троянов отбеляза, че той се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите.

Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.