Миньорите на крак: Искаме работа!

Синдикатите обявиха готовност за стачка

Миньорските синдикати обявиха готовност за стачка и блокиране на магистрали, ако не се стигне до решение да заработят отново и служителите не се върнат на работа от принудителните си отпуски.

"Няма да допуснем да стане като ВМЗ-Сопот", категоричен беше представител на синдиката. От организацията заявиха, че смяната на собственика на "Мини Марица-изток" няма да реши проблемите на дружеството.

"Искаме работа", заяви един от миньорите в ефира на bTV и допълни, че стачка ще има, ако мините се окажат пред затваряне.

Липсата на работа заради слабото потребление на ток води до загуби както за компанията и за работещите в нея, така и за община Раднево. За новата си канализация градът разчита на парите, които "Мини Марица-изток" дава като концесионна такса на икономическото министерство, които пък се връщат към тях.

Част от последната концесионна вноска е изплатена, въпреки забавянето, увери зам. изпълнителният директор на компанията Иван Караиванов. "Ако не получим концесионната вноска ще паднат проекти за 53 млн.лв, като само канализацията на два квартала и пречиствателната станция са 39 млн. лв.", категоричен беше д-р Юлиан Илчев, кмет на община Раднево.

В същото време напрежението между работниците расте, тъй като всеки от тях има кредит, грижи се за семейството си и принудителните отпуски се дестабилизират финансите им.