Язовирите преливат

Най-доброто от печата

05-04-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имаме първия случай в историята на енергетиката на свръхизлишък и слаба консумация.

България е на път да изправи съседните Турция и Гърция пред дилемата - или купувате ток от нас, или пускаме язовирите и ви наводняваме.

Осем от десетте най-големи язовира в страната са на сантиметри от преливане, другите два ще се напълнят до 2-3 седмици, стана ясно след среща в икономическото министерство.

Заради пълноводието ВЕЦ-овете трябва да работят на пълна пара, но няма пазар за тока - индустрията е свила потреблението до минимум, а износът не върви заради високите такси. Експерти прогнозират, че ситуацията едва ли ще се промени до юни. Засега принудително са намалени с 40% мощностите на АЕЦ "Козлодуй" и на зелените централи.

ПАВЕЦ "Чайра" работи наполовина

Най-големият балансьор на енергийната система - ПАВЕЦ “Чаира”, работи на половин мощност, защото две от помпите му са развалени, научи “Труд”.

Съоръжението се използва за основен консуматор на ток през нощта, когато пада потреблението на ток, като чрез помпите си прехвърля вода обратно в язовира.

От НЕК, която е собственик на съоръжението, не бяха открити за коментар, а от пресцентъра на ЕСО казаха, че не са чували за такова нещо.

От години съществува проект за разширяване на ПАВЕЦ-а, но така и не се стига до изпълнението му. Според последния публикуван финансов отчет на НЕК - за третото тримесечие на 2012 г., причината е липсата на пари за инвестиции.

Натискаме Турция да купува ток от нас

Осем от най-големите язовири в страната са на сантиметри от преливане, защото вецовете им не могат да работят на пълна мощност заради излишъците от ток. Другите два - "Белмекен" и "Батак", също ще се окажат в тази ситуация, но след 2-3 седмици.

Това стана ясно от думите на главния диспечер на енергийната система Митю Христозов.

Той присъства на среща между минния бранш и икономическото министерство. "Язовирите имат между 1 и 5 см резерв. Да духне вятър и ще прелеят", каза Христозов, който от понеделник е в оставка. Засега тя не е приета от шефовете на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), защото няма кой да заеме поста.

Според Христозов язовирите не може и да се изпуснат, тъй като ще предизвикат висока вълна, която ще премине през Пловдивско и ще отиде към съседните Гърция и Турция. Така реално единственият изход от ситуацията е износ на ток от ВЕЦ. В понеделник започват преговори с Турция за по-голям експорт.

Останалите енергийни мощности са ограничени до минимум. След тецовете с 40% е намалено производството на АЕЦ "Козлодуй" и зелените централи, за да се натоварят максимално водните.

Турция и Гърция, които са традиционни вносителки на ток, не искат българския, защото им е скъп. Еленергия за тях в момента минава през България от Македония, Сърбия и Румъния. Причината - у нас таксите за пренос и достъп са в пъти по-високи.

От икономическото министерство, което може да ги намали във форсмажорна ситуация, обявиха, че са оставили тази задача на енергийния регулатор. "Таксата за пренос трябва да се преосмисли, но това е работа на ДКЕВР, а той е независим орган и не може да го натискаме", каза зам.-министърът на енергетиката Божан Стоянов. Той добави, че регулаторът работи бавно и не му стигат "хора, знания и умения".

По закон загубите на ЕСО от намалението на таксата трябва да компенсира чрез по-висока цена на тока. От регулатора не бяха открити за коментар.

От думите на Христозов се разбра, че основна причина за проблемите е драстичният спад - с 31%, на износа на ток през първото тримесечие тази година на годишна база. В допълнение потреблението у нас се е свило с 10%, основно заради индустрията. Спад има и при производството на ток, но по-малък - общо 13%.

За да се балансира системата, с 40% се свива производството на слънчевите и вятърни централи, с толкова е намалена и мощността на АЕЦ "Козлодуй".

Михаил Андонов, изп. директор на Български енергиен холдинг: Цената не може да пада повече

Имаме първия случай в историята на енергетиката на свръхизлишък и слаба консумация. Предложението ми е НЕК да пусне процедура за износ на ток само от ВЕЦ.

Трябва да се ограничи производството на ток от топлофикациите и от ВЕИ. Но цената на тока не може да се намалява повече. Смачкахме стойността на енергията, а добавките растат и след 3-4 месеца централите и мините няма да са готови за зимата.