Държавата развърза кесията, помощта за саниране скача на 75%

Досега собствениците имаха възможност да получат до 50% съфинансиране по проекти за енергийна ефективност

Безвъзмездната финансова помощ за саниране на жилищни сгради се увеличава на 75%, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Досега собствениците имаха възможност да получат финансова помощ до 50% по проекта "Енергийно обновяване на българските домове".

Сега управляващият орган на ОП "Регионално развитие" започва писмена процедура на Комитета за наблюдение на програмата, в рамките на която да вземе решение за 25-процентното увеличение.

Останалите 25 на сто ще се осигуряват със собствени или заемни средства от етажната собственост.

Увеличената безвъзмездна финансова помощ ще покрива разходи за изготвяне на технически или работен проект, оценка за съответствието, строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор, за осигуряване на необходимите разрешителни документи и за въвеждане на обекта в експлоатация.

"Ефективното прилагане на програмата за енергийна ефективност е един от приоритетите на служебния кабинет", се посочва в съобщението на регионалното ведомство.

От там допълват, че увеличението на размера на безвъзмездната финансова помощ е договорено в Брюксел миналата седмица от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан.