Бюлетината подгони метър

Поне 44 партии и коалиции влизат в надпреварата

Бюлетината за вота на 12 май ще бъде дълга почти един метър, стана ясно след заседанието на ЦИК.
"От общо 71 партии, подали документи за регистрация, на 4 регистрацията е заличена, на 3 е отказана такава, а заявката на една въобще не е разгледана. Имаме още 27 партии, които са се обединили в 8 коалиции", разясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Четири партии обжалвали решенията на изборната администрация пред ВАС.

Излиза, че в общата интегрална бюлетина ще бъдат изписани наименованията на поне 44 партии и коалиции. Все още обаче не се знае колко ще са безпартийните кандидати във всеки от избирателните райони, съобщиха вчера от ЦИК.

Очаква се за всеки включил се в надпреварата да се отделят по 2 см от дължината на листата, което практически означава, че размерът й ще достигне минимум 88 см.

За сравнение, във вота през 2009 г. се включиха 20 формации, като на 2 от тях регистрацията впоследствие бе отменена. Тогава бюлетината, която бе сгъната на три, не надхвърли половин метър. Понеже отпадна пропорционалният вот, в полето на всяка от формациите в бюлетината, с която ще гласуваме на 12 май, ще бъдат изписани само имената на първите трима кандидат- депутати в местната й листа.

"На 5 април в 11 ч. ще бъде изтеглен жребият за поредните номера на политическите формации в бюлетината", уточни другият говорител на ЦИК Бисер Троянов.

По думите му тогава щяло да стане ясно колко точно формации ще влязат в надпреварата за вота и колко ще е дълга бюлетината.

Регистрацията на листите става в РИК, а крайният срок за това е събота. Негенцова припомни също, че по закон един кандидат не може да се състезава в повече от 2 избирателни района и да бъде издигнат от повече от една формация. Независимите кандидати пък могат да участват в надпреварата само в един район.

Срокът за регистрациите на инициативните комитети, които ги издигат, е изтекъл в понеделник, а самите мераклии за място в парламента ще могат да се запишат за вота най-късно до 9 април, ако са събрали 5000 подписа на хора с постоянен адрес на територията на съответния избирателен район. Също като партиите и коалициите те трябва да внесат и депозит от 10 000 лв.

"Подписките, както и листите от РИК, се изпращат в ГРАО за проверка", каза още Негенцова.

Във връзка с предстоящите избори МС пък реши да отпусне още 160 000 лв. на Външно министерство.

"Предвидените 550 000 лв. са силно недостатъчни за нормалното протичане на вота зад граница", мотивира решението си премиерът Марин Райков.

Копирните машини обикалят секциите
Копирните машини ще обикалят изборните секции в деня на вота. Решение за това бе гласувано вчера от ЦИК.

"Имахме запитване от МС, свързано с техниката за преснимане на протоколите. Ние приемаме, че в случаите, когато една копирна машина ще обслужва няколко секции, то не бива да се изнася секционният протокол извън помещението за гласуване. Такова движение се позволява само на техниката за преснимане", обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Колегата й Бисер Троянов уточни, че ако това не стане, определено ще има забавяне при предаването на протоколите.

"Никой не говори за десет секции с един принтер. Според нас тези случаи ще са изолирани", допълни Троянов. Кабинетът вече обяви процедура за доставка на 12 300 копирни машини за вота.