Победителите у нас офейкват с плячката

Най-доброто от печата

04-04-2013, 05:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Алек Попов: Човешкият живот не е само състезание

"Идеята, че победителите отмъкват всичко, а победените се хвърлят на лъвовете, може и да работи на арената на Колизеума, но не обещава нищо добро за държавата", казва писателят Алек Попов в интервю за "24 часа".

Причината за обществените брожения напоследък той обяснява така: "Човешкият живот не е само състезание. Тук определено пренатегнахме пружината и ако някои хора си спомнят с известна носталгия за времето преди 1989-а, това вероятно се дължи и на липсата на стрес в ония години. Всъщност стрес винаги е имало, но от по-друг характер: по-скоро битов, отколкото екзистенцзиален".

Поводът за интервюто с него е излизането на най-новия му роман "Сестри Палавееви в бурята на историята", който той сам определя като "първия партизански роман" след епохата на комунизма. Героини са близначки, потомки на буржоазен род, които обаче бягат в гората при партизаните. Писателят обяснява, че романът му е свързан с т.нар. Трета вълна на феминизма - термин, лансиран от поп-групата Spice Girls в средата и края на 90-те. По думите му попиконите на тази вълна са Ксена: принцесата войн, Бъфи - убиецът на вампири, Лизбет Саландер и култовите анимационни тризначки - Power Puff Girls.