Държавата не си потърсила от ЧЕЗ 196 млн. лева

Обвиняват двама министри в умишлена безстопанственост?

Министрите на икономиката от кабинета "Борисов" може да се окажат "клиенти" на прокуратурата. Това стана ясно вчера, докато от обвинението представяха резултатите от проверката на енергийния сектор, започнала покрай протестите срещу високите сметки за ток.

Заради непотърсен дивидент от близо 196 млн. лв. за държавното участие в "ЧЕЗ Разпределение България" АД е образувано разследване за умишлена безстопанственост за периода 2011 - 2012 г. срещу неизвестни виновни длъжностни лица от ведомството, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

От прокуратурата не казаха кой е виновен. Беше посочено, че става дума за "определените да участват в управителните органи на дружествата и ръководните органи на МИЕТ". В доклада на прокуратурата обаче пише: "В качеството си на акционер държавата, представлявана в случая от министъра на икономиката, има право на дивидент".

От 2007 г. до 2011 г. дружествата на ЧЕЗ са приключвали финансовата година с печалба, но дивидент за този период е разпределян единствено през 2010 г. Към края на 2012 г. "ЧЕЗ Разпределение" има 593 449 000 лв. натрупана неразпределена печалба. Тъй като по това време държавата притежава 33% от него, то дивидентът е 195 838 170 лв.

Прокуратурата е образувала още четири разследвания. Само едно от тях е срещу известен извършител - шефа на НЕК и на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов, на когото засега не е повдигнато обвинение. Той се разследва за сключване на неизгодни сделки, от които са настъпили вреди за бюджета.

Третото разследване е за престъпления по служба срещу длъжностни лица от ДКЕВР. То е заради решение на регулатора от 14 септември 2012 г., с което са определени временни преференциални цени на производителите на ток от възобновяеми източници за достъп до мрежата.

Решението е взето без никакви мотиви и при липса на конкретни основания за определяне на временната цена, обясни Сарафов. На тази дата ДКЕВР въведе такса за достъп до мрежата на зелените централи, за да облекчи НЕК и ЕРП-тата.

Четвъртото дело е за особено тежък случай на умишлена безстопанственост в периода 2001 - 2012 г. срещу хора от НЕК. То е по сигнала на бившия министър на икономиката Делян Добрев за споразуменията за ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3.

"НЕК се задължава да изкупува цялата енергия от двете централи независимо от необходимостите на вътрешния пазар", обясни зам. градският прокурор Божидар Джамбазов. Резултатът рефлектира върху крайния потребител, допълни главният прокурор Сотир Цацаров.

Той се закани, че петте дела няма да останат срещу неизвестен извършител. Петото разследване е по доклад на държавната финансова инспекция за ЧЕЗ. И то се води за безстопанственост.

"ДКЕВР е била не регулатор, а безкритичен регистратор", каза Цацаров. По думите му комисията е приемала безкритично исканията на ЕРП-тата за все по-високи цени на тока. Сарафов даде да се разбере, че от доклада може да тръгнат и други дела. Образуваните досега са за "най-фрапиращите, най грозните, най-бруталните нарушения", каза той.

Заподозрените се скриха от медиите

Нито представители на държавата, нито повечето от частните доставчици на ток се наеха да коментират обвиненията на прокуратурата. Без мнение се оказаха и енергийни експерти, които изданието потърси.

"При тази ситуация е по-добре да се мълчи, защото не се знае кой ще бъде следващият обвинен", коментира експерт, пожелал да остане анонимен. Друг сравни ситуацията с "лов на вещици".

От ДКЕВР отказаха коментар с мотив, че не са се запознали с доклада на прокуратурата, но казаха, че наистина през споменатия период настоящият председател на регулатора - Евгения Харитонова, е била член на ДКЕВР.

От икономическото министерство вчера също се оказаха незапознати с прокурорската проверка и обясниха, че най-вероятно реакции ще има днес. Източник от ведомството уточни, че се обмисля уволнението на шефа на БЕХ Михаил Андонов, който е и единственият конкретно обвинен от прокуратурата. Самият Андонов не отговаряше на мобилния си телефон, не отговори и на есемес на "Труд".

Двамата бивши министри на икономиката в правителството на ГЕРБ - Трайчо Трайков и Делян Добрев, също не вдигаха мобилните си телефони. Трайков бе министър от лятото на 2009 г. до март 2012 г. Добрев е зам.-министър с ресор енергетика от пролетта на 2011 г., а година по-късно стана и министър.

Източник от икономическото министерство обясни, че не трябва да се чака дивидент от ЧЕЗ за 2012 г., защото държавата е продала дела си през същата година. През 2011 г. държавата не е получила дивидент, защото общото събрание е решило да не се раздава такъв.

За последно акциите донесоха на държавата 40 млн. лв. през 2010 г. През април същата година премиерът Бойко Борисов накара всички ЕРП-та да изплатят дивидент с думите, че "не е луд този който яде баницата, а този който му я дава". Преди това държавата не беше получавала пари за своите 33% от доставчиците.

ЧЕЗ: Не нарушаваме законите

От ЧЕЗ също не пожелаха да коментират конкретните обвинения, но още веднъж подчертаха, че "работят според изискванията на закона и по нищо тяхната схема на работа не се различава от тази на останалите доставчици на ток - ЕВН и "Енерго про".

"Вярваме, че компетентните органи ще работят професионално, безпристрастно и непредубедено", казаха от компанията. От дружеството изтъкнаха, че нито един техен служител не нарушава законодателството на страната.