ЦИК няма да може да проверява подписките

Политика

03-04-2013, 18:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 10 000 души, които нямат избирателни права, са попаднали в подписките на партиите за регистриране за предстоящите парламентарни избори

ЦИК взе решение, че не може да провери дали сред валидните записи в подписките, с които са регистрирани партии, има хора, които не са дали съгласие да участват в подписката.

Председателят на комисията Красимира Медарова обясни, че в ЦИК са постъпили две запитвания на отделни граждани с молба Централната избирателна комисия да провери дали техните данни са били използвани и включени в някоя от подписките на партиите.

"Ако се установи, че в проверения брой валидни записи относно лица с избирателни права има такива, чиито данни са невярно отразени или са отразени вярно, но те самите не са дали съгласие да участват в подписката, би следвало този брой лица да отпадне от съответните записи, които са приети като валидни в подкрепа на подписката, но това няма как да стане с проверка на ЦИК", смята Медарова.

По-рано днес председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева съобщи, че над 10 000 души, които нямат избирателни права, са попаднали в подписките на партиите за регистриране за предстоящите парламентарни избори. Тя обясни, че сред хората без изборни права са тези, които имат тежки криминални присъди и имената им фигурират в съответните протоколи.

"Гражданите трябва да имат възможност дали името им фигурира в подписките за регистрация на партиите за изборите", убедена е Цонева и попита дали е възможно да се проверява това по същия начин, по който гражданите проверяват в интернет в коя секция трябва да гласуват. "Ние поставихме темата за защита на правата на гражданите срещу злоупотреба на личните данни. За мен е важно да стане ясно какви са гаранциите за българските граждани, че ще могат да защитят своите права", коментира Цонева.