Проверката на ЕРП-тата приключи, резултатите – спорни

Прокуратурата констатира пропуски в дейността на ДКЕВР, негативи за НЕК, заобикаляне на обществени поръчки от ЕРП-тата

Прокуратурата е образувала пет наказателни производства след задълбочените проверки в енергетиката. Проверките започнаха след масовите протести от февруари срещу високите сметки за ток.

В дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране са установени редица пропуски. В продължение на години в дружеството е занижен контролът над работата на ЕРП-тата. Не са съставени актове за административни нарушения, липсва адекватен контрол върху разходите.
Проверката на Прокуратурата в Националната електрическа компания (НЕК) е констатирала, че НЕК се задължава да изкупува 100% от електроенергията, независимо от нуждите на пазара. Освен това през годините електроенергията от началото, до сега се е оскъпила между 10 и 25%. Също така - НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите.

"Според нас, тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК", посочи прокурор Борислав Джамбазов.

Неговият екип провери НЕК, ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Проверката е започнала след сигнал на тогавашния министър Делян Добрев.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не се е възползвало от механизмите, с които разполага. Налице е престъпление по отношение упражняването на контрол от страна на държавата като акционер в дружествата ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България. Това е констатирала проверката на прокуратурата, каза прокурор Нели Златкова.

Проверката е анализирала и дейността на МИЕТ, тъй като министерството е представител на държавата в двете електроразпределителни дружества.

Прави впечатление, че през 2011 и 2012 година дружествата имат неразпределена печалба. В ЧЕЗ – Разпределение ЕАД - над 3 милиона лева, а за 2012 година – над 5 милиона лева.

Заради бездействието на служителите на МИЕТ е налице престъпление по отношение на упражняването на контрол от страна на държавата, като акционер в тези две дружества, е констатирала проверката.

При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на
цените и услугите на електроенергия. Външните услуги са най-големия разход на дружествата. Сключени са и допълнителни договори: договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Тези договори са се отразили на цената на електроенергията.

Установено е, че има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Прокурор Роман Василев каза, че Енерго Про има данни за нарушаване на Закона за обществените поръчки. Всички тези поръчки обаче са сключени след съгласуване с ДКЕВР.

По отношение на констатациите за нарушенията на ДКЕВР, данните са изпратени на компетентните органи, обясни Василев.

ЕVN също беше подложена на проверка от прокуратурата, но там няма никакви нарушения.

"Дружеството съвсем добросъвестно е отчитало технологичните си разходи. По отношение на проверката е установено, че всички дейности са съобразно законите", заяви Василев.

Според главният прокурор Сотир Цацаров тази проверка не е и не може да се разглежда като удар върху чуждестранните инвестиции в България.

"Не малка част от констатираните пропуски и нарушения не са на територията на прокуратурата, те са на територията на така наречения регулаторен орган - ДКЕВР", каза главният прокурор.
Bulgariautre.bg припомня, че на 12 февруари 2013 година Върховната административна прокуратура започна проверка на дейността на ДКЕВР.
На 26 февруари тръгна и проверка на ЕРП-тата, от екипи от прокурори и данъчни служители.