В името на красотата: манекенки дъвчат хартия

Булевард

03-04-2013, 08:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Красавиците буквално гладуват в името на кариерата си

Нелицеприятната страна на модния бизнес изнася в своята книга "Факторът Вог" Кирсти Клемънтс, която беше главен редактор на австралийското издание на световно известното списание в продължение на 13 г. През май 2012 г. тя беше уволнена, съобщава "Интернешънъл бизнес таймс".

В книгата си Клемънтс твърди, че голяма част от манекенките буквално ядели тъкани и хартиени продукти, само за да чувстват пълнота в стомасите си, но да не наддават.

Красавиците буквално гладуват в името на кариерата си, разкрива журналистката тази тъмна страна от иначе лъскавия моден бизнес. Клементс цитира руска манекенка, която й споделила, че нейната приятелка имала "много стегнато тяло, поради което прекарвала дълго време в болница".

"Стегнато тяло" било евфемизъм за манекенка, по чието тяло топ дизайнерите сътворявали своите чудеса от висшата мода. Бившата главна редакторка на австралийското "Вог" си припомня случай, при който видяла как едно от момичетата, появяващи се на подиума, не хапнало нищо в продължение на три дни.

В края на модната сесия манекенката едва се държала на краката си и буквално заспивала права от изтощение. Според Клемент "когато австралийска манекенка с жесток глад отслабвала с два номера, за да се класира за конкурс в чужбина, от офиса на "Вог" казвали, че тя е станала "стройна по парижки".

"Факторът Вог" не е първата книга, която вади на светло мръсното бельо на лъскавия моден бизнес. Имоген Едуардс-Джоунс повдигна малко през 2006 г. пелената, скриваща кулисите на модните подиуми, със своята творба "Моден Вавилон".

Като се позоваваше на анонимни източници тя написа, че множеството манекенки използват пургативи и хапчета за отслабване, за да се "държат в норма".

"Може да гладуваш, да се напиваш и да се друсаш, да си с изсъхнали бъбреци и черен дроб като на 55-годишен алкохолик, стига да изглеждаш добре на подиума на никого не му пука за теб", са думите на Едуардс-Джоунс.