Партиите масово разчитат на фантоми и затворници за изборите

Най-доброто от печата

03-04-2013, 06:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 70% от лишените от право на глас са "подкрепили" мерака на политическите сили за участие във вота

Избирателните списъци продължават да са пълни с фантоми, а затворници и психично болни масово са "подкрепили" подписките на партиите за участие във вота. Това стана ясно вчера.

6 956 890 българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Хората с право на глас отново драстично се разминават с данните за населението. Според НСИ към 31 декември 2012 г. българите над 18 г. са 6 145 788 души. Покрай референдума отново излезе огромната разлика и възникнаха съмнения за близо 800 000 фантоми в списъците. Тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обаче ги обясни с 668 столетници и с българите в чужбина, които никой не знае колко точно са.

За няколко месеца броят на избирателите се е увеличил със 7770 души спрямо хората с право на глас на референдума. От регионалното министерство уточняват, че столетниците вече са 630 души. А между датата на референдума и 12 май 21 155 българи ще са навършили 18 г. и ще могат да гласуват за първи път.

Проверка на "Сега" в една от областните дирекции на ГРАО след референдума показа, че в списъците е имало поне двама българи, починали преди повече от 10 г. Макар и единични тези случаи са показателни за хаоса в списъците, за които няма политическа воля да бъдат изчистени от години насам. Проблемът идва от това, че ГРАО няма право да заличи никого без смъртен акт. Роднините обаче не винаги изпълняват закона да представят документа. В същото време този проблем не съществува, когато става дума за плащането на пенсиите - в този случай общинските служби на ГРАО всеки ден подават информация към националния регистър за починалите хора, както и към НОИ. Всеки месец данните се актуализират към данъчните служби, полицията и пр. Служебният вицепремиер Екатерина Захариева постави като приоритет избирателните списъци, но сведе функциите на подчинената й ГРАО до печатането им.

Всички партии, които ГРАО е проверила досега, са подали в ЦИК списъци, пълни с грешки. Проверени и върнати са подписки на 24 партии. Коалициите не са проверени още. Най-често в списъците са сбъркани ЕГН-та, има повтарящи се хора, но и хора без избирателни права, тоест затворници или тежко психично болни. Според ГРАО 14 127 души, които са в затвора или под запрещение, нямат право да избират депутати. Интересното е, че над 70% от тях или 10 704 от тях се оказаха в подписките, предадени от партиите в ЦИК, съобщи сайтът "Отворен парламент". И уточнява, че "подписалите се" може да са повече, тъй като не всички подписки още са проверени.

Въпреки че някои партии внесоха много повече от необходимите 7000 подписа, ЦИК е пратила за проверка само част от тях - малко над минималния праг. С най-много невалидни подписи е Националдемократичната партия - 3832 от проверени 11 071. В техните списъци има 464 души без избирателни права. Комунистическата партия на България има 382 затворници или болни хора. При комунистите от общо 9938 подписа 2662 са невалидни. В подписката на БЗНС има 305 затворници, а при партия "Бургас" - 284. При ГЕРБ са открити 12 такива имена. Общият брой на некоректните подписи при бившите управляващи е 325, от които 270 са с грешни ЕГН-та. В подписката на Българска социалдемокрация на Александър Томов има 1032 души, открити в други партии. Пред "Медияпул" говорителката на ЦИК Ралица Негенцова заявява, че в това няма нищо смущаващо, тъй като на всички избори практиката била такава.

Няма нито една партия, която да загуби право на участие в изборите заради тези нарушения. Не се чува нищо и за санкциониране на нарушителите.