Някой съмнява ли се къде са парите от корупцията?

Най-доброто от печата

02-04-2013, 05:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ използва удобно министерството за партийна касичка, а сега се отърва от бившия си министър

Тия дни Софийската градска прокуратура е много сърдита, защото й се наложи да дава нелепи обяснения и да посочи виновници по много деликатен скандал - за мачканото над три години разследване срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Най-накрая, дни преди изборите, той се сдоби с три обвинения - за търговия с влияние, предлагане на подкуп и престъпление по служба, от които може и нищо да не излезе - зависи какви "наказателно-политически цели" (по терминологията на главния прокурор Сотир Цацаров) са си поставили разследващите. 

Абсурдното в тази история е, че обвиненията срещу него са публична тайна отпреди 2 години. Новината, че бившата ръководителка на фонд "Земеделие" 
Калина Илиева е влизала при бившия министър, "накичена с микрофони", 
и съобщи самият той. Записите, които Илиева е осигурила на ДАНС, явно са свършили работа, защото прокуратурата днес дава знак, че именно те са довели до повдигането на обвинения, след като основният свидетел Светослав Симеонов - бивш зам.-шеф и шеф на фонда - си оттеглил показанията, в които се казва: "многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на консултантски фирми, като голяма част от тези проекти са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата". Какво обаче ще се случва със Симеонов - прокуратурата мълчи. А истината е, че след като светкавично беше предложен за поста мечта "земеделски аташе в Брюксел", той бързо спря да се оплаква. И все още си живее щастливо в Белгия. Затова въпросът е в крайна сметка подкупът получен ли е, или не е. 

Самата Илиева мина метър на собственото си дело за подправената й диплома за висше образование, след като прокуратурата услужливо й поиска изгодна условна присъда и тя начаса прие сделката. Това вероятно също има връзка с ролята й на "носител на микрофони". 
По тъча засега се движи и бившият зам.-министър на земеделието 

Светлана Боянова, за която в обясненията си Симеонов твърди, че е препоръчвала консултантски фирми на частен земеделски производител, за да бъдат одобрени проектите му. Въпросните консултанти имали връзка с членове на Асоциацията на земеделските производители в периода, когато зам.-министърката й била изпълнителен директор. Симеонов заявява още, че поради многократните му откази да осигурява предимство на посочените му фирми тя "изцяло блокира работата на фонд "Земеделие".

Скандалите във фонда заради некомпетентно ръководство, нагласени конкурси и натиск "отгоре" всъщност не са затихвали през почти 4-годишното управление на ГЕРБ, но всичко беше заметено - ръководството на партия ГЕРБ целенасочено е подслушвало собствения си министър и е чакало удобния момент да се отърве от него. Контрата остана във фирмите и редовите земеделци, които платиха цената на контролираното разпределение на европейски пари и изкуственото държане на цени, както и у 
потребителите, които така и не проядоха качествена българска евтина храна, каквито бяха уж целите на печално отишлото си управление. 

Българите имаме къса памет и бързо се забрави как бившият премиер Бойко Борисов кроеше планове да привлича инвестиции с храни и води, които окачествяваше като "българския петрол". Вярно е - "петрол" се оказаха - на данъкоплатците им излязоха златни, а основният способ за експлоатацията им стана престъпният. И докато специални фирми и лица се облагодетелстваха, Борисов нагло хокаше населението от телевизионния екран с колхозни съвети - на когото не му стигат парите, да си сади сам картофи, манипулирайки го как "ние винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим". Само дето никой не му се върза. 

Найденов, който - няма съмнение - стана министър благодарение на 
богатия си опит да излиза сух от скандали:
с консумативи с изтекъл срок на годност, ирландско говеждо с 20-годишна давност, изхарчени пари без никаква полза в "Екоравновесие" и много други, беше натоварен от премиера да набие в главите на земеделците, че дължат парите си "само на нашето разбиране, че това е поминъкът им, че нямат какво друго да правят". Това всъщност е най-малкото доказателство, че той никога не е бил солов играч и винаги е действал в интерес на партията, на която служи в момента (а той е служил на повечето управлявали). Която сега за благодарност го изхвърли от листите си, с което призна, че го използва и изостави. 

По времето на ГЕРБ малките селски стопанства се разориха, българското месо, плодове и зеленчуци станаха рядкост, а правителственият натиск се прехвърли върху големите фирми, заети в бизнеса с храните. Управлението на ГЕРБ ги обърна "с правата лопата", обяви ги за измамници, наложи им скъпи стандарти, спука от проверки неудобните и си затвори очите за напомпаните със сол, вода и хормони неестествени продукти, пласирани от спонсориращи партията производители. Точно по времето на ГЕРБ 
най-масово продаваните пилета заприличаха на октоподи 
Тактиката на ГЕРБ да избутва от всеки бизнес всички, които не са му лоялни, беше особено видима точно в сектора на земеделието и храните. Там беше и най-големият проблем да се намерят хора с висше образование и степен "магистър", както и с чисто минало по отношение на криминални деяния и сътрудничество в Държавна сигурност. Злощастните назначения, като това на Илиева, която със свои приятелки две години си игра на шеф в най-голямата ни разплащателна агенция с европейски пари, не бяха едно и две. 

Паралелно с това чрез Найденов ГЕРБ купи мълчанието и на "приятелски" медии с огромните пари, които съвсем легално текат по линия на информационната стратегия. Именно той назначи първите платени форумисти и плати скандалната цена от 50 хил. лв. за профили във "Фейсбук" и "Туитър" на Програмата за развитие на селските райони - дейност, която отнема на всеки третокласник няколко минути и нула средства. Този скандал апропо също беше смачкан максимално в прокуратурата, а 

данъчните ще бавят проверката на бързо забогателите получателки - 
близки до бившето ръководство на министерството, докато скандалът не изветрее максимално в обществената памет. 

Междувременно прокуратурата гледа отвисоко и мълчи, а сега, като няма накъде, се опитва да си измие ръцете с някого като прокурора Малена Филипова, която оглавяваше един безсмислен инспекторат, за чиято дейност никога нищо не беше отчетено. Филипова обаче ясно каза, че е изпълнявала заповеди на главния прокурор Борис Велчев и неговия заместник Валери Първанов. Дали прокуратурата ще покани на разпит царствено дистанцирания от скандалите Велчев, който така бързо се сдоби с пост в Конституционния съд още преди края на мъчителния си мандат? 

Време е да разберем под чий чадър избуя чудната корупция в земеделието и кой й дърпа конците, за да пълни партийната каса на управляващите. Защото изборите чукат на вратата.