ГЕРБ държи близо 29 млн. лв. на влог

Най-доброто от печата

02-04-2013, 05:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 2012 г. ГЕРБ имат близо 24 млн. лв. държавна субсидия

Повече от два пъти са паднали приходите на управляващата доскоро партия ГЕРБ от членски внос. През 2012 г. формацията е събрала едва 64 000 лева от активистите си, а през 2011 г. - 155 000 лева. Това стана ясно от финансовия отчет на ГЕРБ за м.г., изпратен в Сметната палата. Партията на Бойко Борисов публикува първа документа на сайта си.

"Сумата от членски внос е по-малка, защото в момента на изготвяне на отчета, не са били постъпили плащания от всичките ни членове", коментира пред "Труд" административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Иначе в централата отчитат ръст на членове - по данни към ноември м.г. в партията са се записали около 72 хил. души. По правилник всеки член плаща по 2 лева годишно.

Над 15,2 млн. лева "извънредни разходи" е направила партия ГЕРБ м.г., става ясно от отчета. Сред тях са текущи харчове, разходи за заплати и консумативи, както и за покупката на три нови автомобила за нуждите на партията. "Взели сме едно старо "Волво", един "Опел" и един "Фолксваген", като последните две са на пазарни цени", обясни Паунов. Партията на Борисов е имала "извънредни разходи" и през 2011 г. - над 23,5 млн. лв.

През 2012 г. ГЕРБ имат близо 24 млн. лева приходи от държавна субсидия. Партията печели и от лихви по депозити - към края на декември 2012 г. държи в банки над 28,6 млн. лева. Затова за година от лихви в партийната хазна са влезли 550 000 лева. Сумата е наполовина по-малка в сравнение с 2011 г., когато печалбата от влоговете е била около 1,1 млн. лв.

"Теглили сме големи суми за даренията, които направихме за пострадалите и в с. Бисер, в Перник. Нормално е, като депозитите паднат, и лихвата да пада", каза Паунов. През 2012 г. от ГЕРБ са направили дарения над 3,5 млн. лв. за различни благотворителни каузи.

В доклад за политическата дейност за 2012 г., който също е качен в сайта, ГЕРБ отчитат желанието на хора от страната да търсят съдействие за решаване на проблеми от лидера на партията Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов. В документа са изтъкнати и постижения на 41-вото народно събрание, след които и приемането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Като успехи на национално ниво са записани изграждането на магистралите "Тракия" и "Хемус", както и разширението на софийското метро.

В политическия отчет на вече бившите управляващи фигурират и срещите на Борисов с президента на САЩ Барак Обама, както и оценките за правителството, дадени от Жозе Барозу, Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Вилфрид Мартенс, Антонио Лопез, Жозеф Доул, Йоханес Хан и др. От ГЕРБ отчитат, че през 2012 г. са обучили 140 младежи от страната в политическата си академия.

Партиите - с доклади в срок

Всички останали парламентарни партии и такива с шансове за следващия парламент - БСП, ДПС, "Атака", "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС и РЗС, са внесли в срок отчетите си в Сметната палата, казаха от централите им. Той изтече на 31 март, а до месец държавният одитор трябва да ги провери за достоверност. В публичните регистри на партиите не фигурират големи покупки.

ДПС са се сдобили с имот за офис в Смолян.
За м.г. от БСП отчитат постъпления от членски внос в размер над 1 млн. лв., както и 118 000 лв. от дарения от физически лица. Субсидията на партията е 8,2 млн. лв. Въпреки това червените ще теглят кредит от 2 млн. лв., с част от който ще финансират кампанията преди вота.

Заем за това ще тегли и формацията на Меглена Кунева. Все още не е уточнен размерът, а обезпечението ще е два вида - гаранция с лично имущество или с "блокирани" пари на влог за каузата, обясниха от щаба на партията.