Бранко – българин. Побългаряваме и Цървенковски?

Общество

01-04-2013, 13:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Така двама бивши премиери на Македания ще са с наши лични карти

И докато върволици македонски историци присвояват светините на България и ги обявяват за свои, родната ни дипломация жъне успехи на фронта – BG документи-вход за Европа.

Бранко Цървенковски, бивш македонски президент (2004 - 2009 г.) и министър-председател на Македония (1992 - 1998 г. и 2002 - 2004 г.) и настоящ лидер на Социалдемократическия съюз (СДСМ) е започнал процедура за получаване на българско гражданство, гръмна с новината "Фокус".

Преди него, редица македонски политици също поискаха българско гражданство, сред които и премиера (1998 до 2002 г.) Любчо Георгиевски.

Цървенковски е подал документи за българско гражданство още през 2011 г. в края на президентския мандат на Георги Първанов, с когото бяха изключително близки не само по чисто партийна линия.

Смяната на президентската администрация и краят на мандата на Ангел Марин като вицепрезидент и пряко отговарящ за издаването на указите, е забавило даването на гражданство на македонския политик.

В документите на Бранко Цървенковски, като основание за искането на гражданство е посочено правото на произход.

Очаква се македонският политик да получи лелеяния BG документ до края на годината, въпреки че простосмъртните македонски граждани чакат повече от две години.