САЩ изпратиха изтребители Стелт в Южна Корея

Преди дни Пхенян обяви, че е в състояние на война със Сеул

Съединените щати изпратиха невидими за радарите изтребители Ф-22 в Южна Корея, за да участват в общите маневри, предаде Ройтерс.

Два изтребителя Ф-22 Раптър с технология стелт бяха прехвърлени от Япония в Осан - най-голямата военновъздушна база на САЩ в Южна Корея. Те се включиха в американско-южнокорейскитевоенни учения, които ще продължат до 30 април.

По този начин САЩ изтъкват ангажимента си да бранят Сеул от растящата кампания на заплахи от Севера, посочва Ройтерс. В маневрите участват бомбардировачи Б-52 и Б-2, напомня АФП.

"Северна Корея няма да постигне нищо със заплахи или провокации, които само ще я изолират още повече и ще подкопаят международните усилия за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия", заяви военното командване на Южна Корея.

Напрежението се засили след като младият севернокорейски лидер Ким Чен Ун нареди да бъде извършен опит с ядрени оръжия през февруари в нарушение на санкциите на ООН и въпреки предупрежденията на своя най-близък съюзник Китай да се въздържа от подобни действия.

В събота Северна Корея заяви, че е в състояние на война с Южна Корея, но Сеул и Вашингтон омаловажиха декларацията на севернокорейската агенция КЦТА като пропагандна реторика на Пхенян, напомня Ройтерс.

Двете корейски държави са технически в състояние на война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завърши с примирие, но не бе подписан мирен договор.

Засега експерти смятат, че са възможни редица сценарии, но сред тях не е нито бързо спадане на напрежението, нито открита война, която Северът неизбежно ще загуби, посочва Франс прес.