Бърз тест предсказва развитието на рака

Най-доброто от печата

01-04-2013, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До пет години ще има изследване за рисковите групи

До пет години ще е възможно с обикновен тест на слюнката да установим дали сме застрашени от коварната болест. Така хората с повишена опасност да развият тумор ще ходят по-често на прегледи и появата на рак ще се засича на съвсем ранен етап, когато има голям шанс за лекуване.

Това е най-големият пробив в разбирането на генетиката на раковите заболявания досега, съобщи преподавателят по генетика на рака в Института за изследване на тумори в Лондон Рос Ийлс.

Откритието е резултат на анализите на над 1000 учени от целия свят. Техните изследвания са разкрили серия от генетични маркери, с помощта на които може да се разпознаят хората с най-голяма вероятност да се разболеят от три от най-често срещаните форми на рак - на простатата, на гърдите и на яйчниците.

Един обикновен тест в кабинета на личния лекар вече ще показва склонността ни към развиване на тумори. Специалистите обаче все още не са единодушни на каква възраст би трябвало да започнат да се правят изследванията.

Спорен е и въпросът дали към тестовете трябва да се правят ехографии, магнитен резонанс и биопсии и каква по-точно терапия да се прилага.