Колко имигранти да се очакват, пита британски депутат

Кийт Ваз пита защо британското правителство няма приблизителни оценки колко души може да се очакват от България и Румъния

Британският депутат Кийт Ваз призова британските партийни лидери да работят заедно, за да избегнат своеобразна надпревара по въпросите на имиграцията, която би попречила на адекватната политика.

В специалн статия, поместена в британските медии, депутатът лейбърист пише, че не бива "маргинални партии" да запълват вакуума, породен от страховете от наплив догодина на българи и румънци във Великобритания.

Ваз пита защо британското правителство няма приблизителни оценки колко души може да се очакват от тези две страни и допълва, че подобни прогнози са от съществено значение за ситуацията в социалното подпомагане и здравеопазването.

Според него сега е необходимо лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, водачът на либералните демократи Ник Клег и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд да се съберат и да обсъдят въпроса с имиграцията. Така те ще лишат въпросните маргинални партии от възможността да запълнят вакуума и ще покажат на британците, че наистина искат да се захванат с решаването на един от най-трудните проблеми, пред които е изправена страната.

Депутатът подчертава, че трябва незабавно да бъдат възложени проучвания какъв брой имигранти може да се очакват и посочва, че Великобритания трябва да започне диалог с румънското и българското правителство.

Ваз отбелязва, че британските депутати все още не знаят колко пъти министърът на вътрешните работи Тереса Мей е посетила Букурещ или София, за да обсъди проблема, защото тя отказва на отговори на парламентарни въпроси по темата.