Березовски се е самоубил точно преди да получи $300 млн.?

Явно е бил наистина отчаян от живота

Малко преди смъртта си руският бизнесмен Борис Березовски е трябвало да получи, съгласно юридически документи, до 200 милиона паунда от инвестиционната си фирма.

В статията се уточнява, че сумата се основава на искане, изпратено до адвоката на покойния от юридически представители на руската авиокомпания "Аерофлот", които дължи години се опитват да получат от Березовски дългове, възлизащи на десетки милиони долари.

"Изтеклата" електронна преписка и полицейска документация показва, че инвестиционната компания "Салфорд капитал партнърс", контролираща три офшорни тръста на Березовски, е трябвало да ликвидира активи между октомври 2012 г. и март 2013 г. с крайна цел да му предостави парични средства в обем около 300 милиона долара.

От публикацията не става ясно дали покойният магнат е получил тези суми и дали е очаквал това. Смята се, че бизнесменът, намерен мъртъв на 23 март, през последните месеци е преживявал затруднения (включително "клинична депресия") заради загубеното в Лондон дело срещу руския бизнесмен Роман Абрамович.

Березовски е трябвало да плати милиони на адвокатите си. Освен това с решението си съдия Елизабет Глостър не само отхвърли иска на Березовски срещу Абрамович, но го и нарече "незаслужаващ доверие" свидетел. Според Юрий Фелщински, приятел на покойния, той му признал, че му е било "много болно".

Впоследствие Березовски отново трябваше да се яви пред съда, вече като ответник. Съдеше го бившата му жена Елена Горбунова, която имаше претенции към него за милиони. Двамата се разделиха през януари. Тя успя да издейства чрез съда замразяване на авоари на Березовски. Съдът наложи ограничения върху текущите разходи на олигарха. Според свидетели е бил подложен на финансов натиск.

Приятели на Березовски смятат, че сведенията за пари, които е трябвало да получи, поставят под съмнение версията, че се е самоубил. Полицията обаче не смята, че в смъртта му е било замесено странично лице. Резултати от аутопсията показаха, че причината за смъртта съответства на версията за обесване. Патоанатомите не намират доказателства, че е имало насилие и борба.