Времето през април - дъжд, сняг и малко слънце

Животът

31-03-2013, 11:32

Снимка:

Facebook, Красив Смолян

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Температурите от минус 0 до 26 градуса

По-хладен и дъждовен от обичайното април ни очаква. Средната месечна температура за първия изцяло пролетен месец ще е под нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11°, а за планините – от минус 5 до 3°. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м, прогнозират пред „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Най-ниските температури през април ще са между минус 5 и 0°, а най-високите – между 21 и 26°.

През повечето дни от следващия месец времето над страната ще се определя от циклонални вихри, преминаващи през Балканския полуостров. Често ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Най-голяма вероятност за превалявания има на 1-ви, към 3-5-ти, 8-11-ти, 13-16-ти, около 20-ти, към 23-ти и в края на месеца.

В началото на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните, след преминаването на атмосферен фронт слабо ще се понижат. По-чувствително понижение на температурите ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Има вероятност през периода 11 - 16-ти април в Предбалкана и по високите полета дъждът да преминава временно и в сняг.

През третото десетдневие ще има повече слънчеви часове; в началото на десетдневието температурите слабо ще се повишат, но до края на месеца ще останат по-ниски от нормалните.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 3 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 3.04 – последна четвърт,10.04 – новолуние, 18.04 – първа четвърт , 25.04 – пълнолуние.

Климатична справка:

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30 - 34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Любопитни факти:

Думата „април”идва от латинското Aprilis (aprio означава отварям — пролетта се „отваря“). Старото славянско име на този месец е било брезов, понеже през този месец се разлистват брезите. В ирландския календар този месец се казва Aibreán и е третият и последен пролетен месец. Прабългарите наричали този месец Твирем.

Април започва на същия ден от седмицата, на който започва и месец юли, както и на същия ден, на който започва януари през високосните години.