Роджър Уотърс зове за бойкот на Израел

Свят

30-03-2013, 13:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Израелските власти си играят с огъня, смята рокаджията

Бившият член и основател на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс апелира за бойкот на Израел заради продължаващия конфликт с Палестинската автономия. Рокаджията ще стъпи и на българска земя в края на лятото, когато ще представи култовия спектакъл "Стената" пред родна публика.

Според Уотърс бойкотът е задължителен заради подетата с нова сила заселническа политика на Западния бряг от страна на Израел - една от основните пречки за постигането на траен мир в Близкия Изток.

"На Израел трябва да бъде обявен бойкот, както навремето такъв бе обявен на ЮАР. Бойкотът тогава помогна, нали? Апартейдът и расовата сегрегация останаха в историята", припомня Уотърс.

"Израелските власти си играят с огъня. Но струните на цигулката, на която свирят, няма дълго да издържат", счита музикантът, който се опитва да спечели за каузата свои колеги от музикалния бизнес.

Основателят на "Пинк Флойд" разказва как писал на Стиви Уондър да размисли дали да приеме поканата на израелската армия да изпълни няколко парчета по случай юбилея й през декември.

"Написах му: "Това ще бъде все едно да свириш на полицейския бал в Йоханесбург ден след клането в Шарпвил през 1960 г." И Стиви отказа поканата", отбелязва не без гордост Уотърс.