Магазини за бедни

Най-доброто от печата

30-03-2013, 11:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Идеята на Марин Райков по френски модел

Специални карти ще дават възможност на бедните хора у нас да пазаруват хляб, мляко, яйца, месо на по-ниски цени в магазините. Това ще стане възможно, ако веригите приемат предложението на премиера Марин Райков да продават стоките от първа необходимост на социално слаби българи на заводски цени. Райков обясни офертата си на среща с бизнеса вчера, научи "Стандарт". На нея присъстваха представители на БСК, БТПП и КРИБ. Според плана "Райков" картите ще са различни според доходите на хората. Колкото по-беден е човекът, толкова по-големи отстъпки ще ползва. Разликата най-вероятно ще трябва да поеме бизнесът. Това е част от апела за солидарност, който премиерът отправи към предприемачите у нас, обясниха от "Дондуков" 1. Според източниците ни Райков е повлиян от опита на Франция, където доскоро беше посланик.

Във Франция има магазини за бедни, където хората си пазаруват със специални карти. Цената на продуктите е точно толкова, колкото са били разходите за производството й. Върху стоката няма надценки за търговци и доставчици. Идеята е в зародиш, все още не е ясно дали ще се правят специални магазини, или това ще са сегашните вериги, коментираха още от кабинета. Въпросът се обсъждал и със социалния министър Деяна Костадинова.
Работодателските организации не пожелаха да коментират идеята. Представителите на бизнеса са обсъдили с премиера и редица мерки, които трябва да се въведат в страната, за да се подобри икономиката. Сред тях са възможности за улесняване на достъпа на малки и средни предприятия до средствата от еврофондовете. Райков е обещал служебното правителство да намали административния натиск върху фирмите, да запази финансовата стабилност и да не лансира идеи за увеличаване на данъците.