Северна Корея във война с Южна Корея или грешка в превода

Свят

30-03-2013, 08:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

КНДР ще действа "по законите във военно време"

Северна Корея днес въведе военно положение в страната и влезе в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

"Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес.

Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север  и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс.

Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога.

Междувременно РИА Новости обяви, че обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа грешка в превода. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа "по законите във военно време" в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в "пълномащабна" и дори "ядрена" война.