ЧЕЗ се оплака от българските институции в Брюксел

Архив София

29-03-2013, 17:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

От компанията твърдят, че има негативното вмешателство

Енергийното дружество ЧЕЗ се оплака на Европейската комисия в Брюксел от българските институции, заради предприетите от България стъпки за отнемане на лиценза, съобщи Ройтерс.

"На няколко пъти бяхме обект на негативно вмешателство от страна на българските институции", се казва в изявление на Томаш Плескач, който отговаря за дейностите на чешката електрическа компания в чужбина.

Проверките на трите енергоразпределителни дружества в България започнаха след протестите в цялата страна срещу монополите и високите сметки. ЧЕЗ са обвинени в нарушаване на законите за обществените поръчки.

Докато още бе на власт, Бойко Борисов се закани да им вземе лиценза за един ден, но в крайна сметка това е процедура, която не зависи от изпълнителната власт.

Процедурата стартира на 16 март, а главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че ДКЕВР е действала като "регистратор", а не като регулатор. Проверка на Върховната касационна прокуратура откри масови нарушения в компанията, на които обаче ДКЕВР не реагирала.