"Чудовището от Гърбавица" получи заслуженото си

Свят

29-03-2013, 14:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очакват го 45 години затвор

Босненският съд постанови най-тежката възможна присъда за военни престъпления, 45 години затвор, срещу черногореца Веселин Влахович, наричан "чудовището от Гърбавица".

Влахович се е сражавал на страната на сръбските паравоенни по време на войната в Босна (1992-1995 г.).

Той е първият обвиняем за военни престъпления, който получава максималната присъда от босненски съд. Той е участвал в прогонването на несръбско население, извършил е 30 убийства, измъчвал е още повече хора, изнасилил е 13 жени е и е хвърлял жертвите си в затвора. 14 души все още са в неизвестност.

В началото на делото срещу него през април 2011 г. Влахович не се призна за виновен. По време на процеса той обиди местна журналистка, която навремето писала статии за престъпленията му и свидетелства срещу него. Влахович изпрати и писмо на семейството на една от жертвите си, за да го сплаши.

Прокуратурта призова общо 112 свидетели по време на делото, включително жени, които заявили при закрити врата, че са били изнасилени от Влахович.

Влахович, наричан "чудовището на Гърбавица", беше арестуван през март 2010 г. в Испания в рамките на разследване на банда обирджии. Той беше екстрадиран към Босна през август 2010 година.

След конфликта и до арестуването си в Испания Влахович извършил множество престъпления в Черна гора и Сърбия. В Черна гора той е обвинен, че е извършил въоръжено нападение в кафене през 1998 г. Влахович беше изпратен в затвора в Черна гора за своите престъпления, но успя да избяга през юни 2001 г.

Той е обвинен още, че е застрелял мъж на входа на бар в Сърбия само няколко дни след като избягал от черногорския затвор. За това престъпление бе осъден задочно на 15 години затвор.

Влахович е обвинен и за множество престъпления в Испания, сред които насилствени кражби и опит за обир в област Аликанте, както и за въоръжено спречкване в публичен дом в Тарагона.