Северна Корея готова да удари САЩ. Вашингтон – също

Напреженето на Корейския полуостров расте, Китай се мъчи да помирява

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е провел извънредно съвещание с висши севернокорейски военни и е подписал план за нанасянето на ракетни удари по американските бази на територията на САЩ, на Хаваите, Гуам и в Южна Корея, предаде агенция Интерфакс .

Ким Чен Ун подписа план за нанасянето на удари от стратегическите ракетни войски, съобщи официалната севернокорейска информационна агенция.

По данни на агенцията Ким е заявил, че ако САЩ започнат "безразсъдна военна провокация, като мобилизират голям контингент от своите стратегически сили, то трябва да бъдат нанесени безпощадни удари по американските бази".

На свой ред американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че Вашингтон няма да се уплаши от войнствените заплахи на Пхенян и е готов за реакция при всякакви случаи.

Китай веднага призова за "съвместни усилия" за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

"Призоваваме всички засегнати страни да положат съвместни усилия за успокояване на напрегнатата ситуация", заяви говорителят на външното министерство Хон Лей.

Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и най-големият търговски партньор, осигуряващ ключови енергийни доставки за бедната страна.