Елица и Стунджи под номер 7 на Евровизия

БГ Музика

29-03-2013, 10:41

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Малта и Исландия между "Само шампиони"

Организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕБУ) обявиха стартовия ред на държавите, участващи в двата полуфинала на 14 и 16 май. Тази година беше нарушена традицията да се тегли жребий на чисто случаен принцип за стартовите позиции, а организаторите бяха натоварени с отговорността да разочароват едни или да удовлетворят други с едноличното си решение кой от коя позиция ще защитава честта на своята страна. Жребий беше проведен само за разпределението на държавите в двата полуфинала.

Целта на промяната според нейните инициатори от шведската телевизия SVT е да направят така, че еднотипни като темпо и стил песни да не могат да бъдат изпълнени от две съседни позиции – нещо, което не може да се гарантира чрез случаен жребий. Така според тях всяка песен ще има възможността да блесне в най-голяма степен на сцената и да направи по-голямо впечатление на телевизионните зрители. По този начин авторите на промяната се надяват да направят и самото шоу още по-атрактивно.

Според организаторите българската песен "Само шампиони" ще може да се представи в най-добра светлина от седма стартова позиция във втория полуфинал, като непосредствено преди нея и след нея са песните съответно на Малта и Исландия.

Ето и пълният списък на разпределението и стартовите номера в двата полуфинала:

Първи полуфинал

1. Австрия
2. Естония
3. Словения
4. Хърватия
5. Дания
6. Русия
7. Украйна
8. Холандия
9. Черна гора
10. Литва
11. Беларус
12. Молдова
13. Ирландия
14. Кипър
15. Белгия
16. Сърбия

Втори полуфинал

1. Латвия
2. Сан Марино
3. Македония
4. Азербайджан
5. Финландия
6. Малта
7. България
8. Исландия
9. Гърция
10. Израел
11. Армения
12. Унгария
13. Норвегия
14. Албания
15. Грузия
16. Швейцария
17. Румъния