Първоприлски скок на пенсиите. Възрастните без бонус за Великден

41 млн. от издръжката на министерствата отиват за социални дейности

Няма да има великденски надбавки за пенсионери, но пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, обяви пред Нова телевизия социалният министър Деяна Костадинова.

"Най-спешната задача на правителството е да не позволи корабът да потъне. Имаме обаче и намерение да започнем след това да работим и по по-дългосрочни програми", коментира тя.

По думите й, социалното министерство възнамерява да се фокусира и върху секторите, които развиват икономиката на страната.

"41 млн. лв. ще се влеят за социални дейности и тези средства ще дойдат от издръжката на министерствата. Тези средства биха могли в този труден момент да се пренасочат в помощ на най-уязвимите групи от населението", посочи министърът.

Костадинова отхвърли обвиненията, че заради осигурените 41 млн. лв. може да има нови безработни и стачки.

"Тези 41 млн. лв. ще бъдат преразпределени до следващата седмица. Всички мерки, които са предложени, ще бъдат анализирани и ще преценим кои от тях трябва да бъдат включени в пакета.

Според нас най-добре е по-голямата част от тези пари да бъдат предоставени за заетост. Когато говорим за спешни мерки, трябва тези средства максимално бързо да стигнат до хората. Трайно безработните могат да бъдат включени към пазара на труда, майките с деца могат отново да се върнат на работа, хората с трайна инвалидност могат да бъдат подпомогнати", заяви Деяна Костадинова.