Спряхме да харчим

Най-доброто от печата

29-03-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Запазване на цените през следващите месеци очакват шефовете на фирми

Българите спряха да харчат. Това е основната причина за влошаване на условията за бизнес в страната в месеца, след като кабинетът "Борисов" подаде оставка и стана ясно, че ще има предсрочни избори. През март бизнес климатът се влошава спрямо февруари, сочи анкета на НСИ сред шефовете на фирми. Това се дължи основно на влошаване на ситуацията в търговията на дребно, но в строителството и промишлеността негативните тенденции също се засилват. Това се потвърждава и от данните на БНБ, според които кредитирането се свива, а спестяванията на гражданите в банките рязко се увеличават. Явно както бизнесът, така и много граждани отлагат покупки за времето след като бъде съставено правителство след изборите.
Основната причина за влошаване на бизнес климата в търговията на дребно е свиване на търсенето, сочи анкетата на НСИ. Според шефовете на фирми, липсата на клиенти вече е най-сериозната пречка за търговията на дребно, като измества затрудненията на фирмите, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Очакванията на шефовете на фирми за продажбите през следващите три месеца са още по-умерени. Относно продажните цени търговците на дребно, както и мениджърите в промишлеността, строителството и услугите не предвиждат увеличение през следващите 3 месеца.
Бизнес климатът в промишлеността също се влошава, което се дължи на влошените оценки на мениджърите за настоящото състояние на фирмите. Но очакванията им за производствената активност през следващите месеци се подобряват. Основните пречки за бизнеса в отрасъла са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. Мненията на строителните предприемачи за състоянието на фирмите през следващите шест месеца се изместват от "по-добро" към запазване на "същото". Очакванията им по отношение на строителната активност също са по-резервирани.
Само в услугите прогнозите на мениджърите за следващите шест месеца са по-благоприятни.