900 млн. лв. за обновяване на панелки

Най-доброто от печата

29-03-2013, 06:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След санирането сметките за отопление ще паднат средно с 1220 лева годишно.

Близо 900 млн. лв. са предвидени за саниране на жилищни и обществени сгради в проекта на програмата за регионално развитие за следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. Това стана ясно от думите на служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева след заседанието на Министерски съвет вчера. Тя подчерта, че това е около 20% от целия ресурс по оперативна програма „Региони в растеж”, която ще започне да работи от следващата година.

 

Строителният министър Екатерина Захариева, икономическият министър Асен Василев и премиерът Марин Райков бяха на посещение в Брюксел във вторник и сряда. Тогава са били обсъдени и мерки, чрез които да се подпомогне усвояването на средства по програмата за обновяване на жилищни сгради в режим на етажна собственост през този програмен период. Въпреки че Европейският съюз осигурява 50% безвъзмездна помощ от стойността на всеки проект за саниране, хората масово не могат да намерят пари за своето участие.

 

„Говорихме още в рамките на този програмен период да се опитаме да повишим размера на безвъзмездната финансова помощ и получихме подкрепа от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан”, каза министър Захариева. Тя обясни още, че резерви в бюджета на програмата има. В момента се работело по механизма, чрез който да се даде дофинансиране на хората, които не могат да осигурят своето участие в проектите. „Критериите и  

правилата, по които ще става това, ще бъдат ясни до една седмица коментира още строителният министър.

 

От Европейската комисия са уверили също, че при необходимост може да се пренасочат средства вътре в програмата за регионално развитие. Така при необходимост може да се отпуснат повече пари за енергийна ефективност.

 

Дали това ще се наложи, ще бъде решено по-късно, когато стане ясно как върви усвояването на средствата за саниране.

 

Министър Захариева припомни, че ефективното им инвестиране е изключително важно, защото това е една от най-силните мерки за намаляване на сметките за отопление на хората. Освен това чрез тази схема се създават нови работни места  в малките и средните строителни фирми. „Данните показват, че от близо 500 хил. души нови безработни 100 хил. са от строителния бизнес”, припомни служебният строителен министър.

 

През този програмен период за обновяване на сгради в режим на етажна собственост са предвидени 63 млн. лв.

 

От тях за отпускане на безвъзмездна финансова помощ са отделени 50 млн. лв., а за осигуряване на нисколихвени кредити ще се използват останалите 13 млн. лв. Според експертите в регионалното министерство с тези пари ще бъдат обновени около 200 жилищни сгради

 

След като блоковете бъдат санирани, домакинствата ще могат да намалят сметките си за отопление средно с 1220 лева годишно.