ЕК ще преслуша енергийната система в България

Експерти от Брюксел ще проверяват ДКЕВР и МИЕТ

Експерти на Европейската комисия ще направят преглед на енергийната система в България.

След заседанието на кабинета, служебният премиер Марин Райков обясни, че на среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, той помолил ЕК за направата на задълбочен преглед на цялата верига на ценообразуване в енергетиката.

"Ще се направи задълбочена проверка, а не одит", уточни премиерът и добави, че за тази проверка няма да се плащат допълнителни средства от държавния бюджет.

"Получихме пълна подкрепа и след Великден ще бъдат изпратени експерти в ДКЕВР и МИЕТ, за да започне преглед и оценка на енергийната система", допълни Райков.

В края на април министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и вицепремиерът Екатерина Захариева, ще се срещнат с европейските комисари, за да обсъдят първите резултати от анализите за състоянието на енергетиката.

Те ще обсъждат и бъдещите краткосрочни и дългосрочни мерки, които трябва да се предприемат за стабилизиране на ситуацията.

Марин Райков сподели още, че Междуведомствена работна група ще създава правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и дружества.

"Нямаме намерение да водим война срещу когото и да е било, нямаме предвид конкретни финансови институции", подчерта премиерът.

По думите му работните групи са начин на работа, който произтича от нормалната институционална култура.

"Ние не събираме работна група, за да се запознаем с това колко са парите на държавните дружества, това е въпрос на елементарна справка", отсече Марин Райков.