Добро лято

Най-доброто от печата

28-03-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Туристическият сектор очаква ръст от 5% и ранно начало на сезона

Добър летен туристически сезон. Такива са очакванията на хотелиери и туроператори за тази година. В момента ранните записвания за почивки се движат с добър темп, като няма сериозни проблеми. Секторът търси туристи от нови пазари и възстановяване на стари. Друга цел, която започва частично да се постига, е по-ранно начало на сезона. През последните две години летният туризъм растеше с между 4 и 10% за различните морски курорти. Сега, след края на ключовите борси в Берлин и Москва, от сектора са оптимисти, като очакванията са за умерен ръст до 4-5% на почиващите чужденци в страната, показа проучване на "Капитал Daily".

За българските туристи е рано да се прогнозира, тъй като те не ползват туроператори и правят резервации обикновено малко преди почивките си в страната. Притесненията са свързани с евентуално продължаване на протестите и политическа нестабилност през следващите месеци, което може и да даде отражение върху резервациите.

Цените този сезон ще са почти без промяна. Което означава, че най-вероятно ще нараснат и приходите от летен туризъм - миналата година постъпленията бяха около 2.5 млрд. евро.

Умерени очаквания

Туроператорите и хотелиерите казват, че на този етап нямат притеснения за проблеми при важните за страната пазари. Данните от Германия засега показват, че записванията вървят добре, като там може да се разчита на лек ръст. Очакванията са и че през тази година ще продължи тенденция за увеличение на туристите от Русия и Украйна, които пристигат в България организирано и самостоятелно и са традиционно много важни за сектора. Записванията от руския пазар към момента показват 7-8% увеличение, като прогнозите са за 10 на сто ръст през лятото. Допълнително увеличение в страната може да дойде и от засилването на интереса към детските и ученическите лагери.

"В момента сме се фокусирали и върху държавите от Централна Европа, където виждаме засилване на интереса", коментира председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин. По думите му сравнително добри са и резултатите в скандинавските държави, където през последните години България имаше много сериозни проблеми след случая от лятото на 2007 г., при който шведски турист загина след сбиване с охранители на дискотека в Несебър.

На този етап е възможно да има намаление на туристите от Румъния и други балкански държави, сочат данните на хотелиери по Северното Черноморие.