Хакерска атака на века спря нета

Най-доброто от печата

28-03-2013, 06:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Интернет заприлича на безнадеждно задръстена магистрала

Скоростта на световния интернет забави сериозно вчера заради това, което експертите определят като най-голямата кибератака в историята, информира Би Би Си.

 

Атаките се заключават в бомбардиране на определени сървъри с толкова голям трафик, че потребителите, които се опитват да отворят определен сайт, не са в състояние да го сторят. Специалистите сравняват състоянието на мрежата със задръстване на магистрала, в което никой не може да помръдне.

Освен специалните потребители на определени сайтове, от това страдат милиони обикновени граждани, чийто интернет се забавя или сайтовете изобщо не се отварят. 

Компанията Spamhaus, базирана в Лондон и Женева организация с нестопанска цел, има за цел да помогне на имейл доставчиците при филтрирането на спам и друго нежелано съдържание. Тя е включила в черния си списък холандска хостинг фирма Cyberbunker, която се нарича така, защото е разположена в някогашен бункер на НАТО.

От своя страна Cyberbunker е източникът на масивната DdoS-атака, но „обстрелът“ е със съдържание, което не е забранено от законите, т. е. няма детско порно и тероризъм и екстремизъм. Това оказа влияние върху множество широко използвани услуги онлайн.

Специалистите се опасяват, че битката може да ескалира и да повлияе на интернет банкирането и на имейл услугите. Киберполицията в пет държави разследва атаките.

За първи път за атаката става ясно миналата седмица, когато фирма от Силициевата долина, занимаваща се със онлайн сигурността, се опитва да блокира атаката и така става основен неин обект. 

Началната дата на атаката е 19 март.

Свен Олаф Кампхойс, който твърди ,че е говорител на Cyberbunker, обяви в съобщение, че Spamhaus злоупотребява със своето положение.

 

Според него не трябва да бъде позволено да се случва това в интернет. От своя страна Spamhaus твърди, че Cyberbunker, в сътрудничество с “престъпни банди" от Източна Европа и Русия, стои зад атаката.

 

DdoS-атака от 50 гигабита в секунда обикновено е достатъчна да извади от строя голяма банка. Според Spamhaus атаката, за която в момента става дума, е от 300 гигабита в секунда.

 

Според Дан Камински, инженер по сигурността в интернет, единственият начин да се преодолее тази атака е да се намерят хората, които я извършват и да бъдат арестувани. От Cyberbunker твърдят, че холандски специални части нееднократно са се опитвали да проникнат в бункера, но неуспешно.