ЕС се нуждае от още €11,2 млрд., за да закърпи бюджета

Свят

27-03-2013, 16:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искането обаче беше незабавно отхвърлено от Великобритания

ЕС се нуждае от още 11,2 милиарда евро в бюджета си за 2013 г., за да покрие неплатените си сметки от миналата година, съобщи Европейската комисия. Искането обаче беше незабавно отхвърлено от Великобритания.

"Това е напълно неприемливо искане", заяви финансовият секретар към министерството на финансите Грег Кларк в необичайно остро комюнике, публикувано от правителството в Лондон.

Исканата сума е по-голяма от целия принос на еврозоната в спасителната помощ за Кипър. Кларк заяви, че това е "необичайно" искане в момент, когато повечето държави-членки на ЕС вземат трудни решения за намаляване на държавните разходи.

Еврокомисарят за бюджета Януш Левандовски заяви, че цифрата не е изненадваща, тъй като в последните години държавите-членки намаляват вноските си.

"Това създава ефект на снежната топка с неплатени сметки, прехвърляни за следващата година", заяви Левандовски в комюнике.

Заравянето на главата в пясъка обаче "не може да продължава толкова дълго, отлагането на плащането на сметките няма да ги накара да изчезнат", посочи еврокомисарят.

Предложението на Комисията ще бъде представено за одобрение на 27-те държави-членки и на Европейския парламент, но със сигурност ще се натъкне на остро противопоставяне от повечето европейски страни, които са изправени пред още една година на рецесия и рекордна безработица.