30 хил. малки фирми фалираха за година

Най-доброто от печата

27-03-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бизнесът дава на кабинета 10 мерки срещу кризата

Над 30 хил. малки и средни предприятия са фалирали само през 2012 г. заради кризата и лошата икономическа среда. Това заяви Лукан Луканов, председател на сдружение "Произведено в България" и собственик на козметичната фирма "Арома".

В бройката на фалиралите не влизат малките компании, които доброволно са пуснали кепенците и са сложили в банкова сметката малкото пари, които са им останали.

От сдружението предлагат 10 мерки, които ще помогнат на малките и средни предприятия да се спасят. На първо място е приемане на план за прилагане на Европейския акт за МСП от 2008 г.

Документът дава право на всяка държава да взема мерки за оцеляване на дребния бизнес по време на криза. От сдружението предлагат промени в данъчните закони и създаване на Министерство на МСП. Документът ще бъде връчен на премиера Марин Райков до дни.

"В България 80% от храните са вносни при положение, че у нас има прекрасни условия и традиции в земеделието", каза Кънчо Стойчев, член на управата на сдружението. Проблемът се задълбочава с годините - в сравнение с 2004 г. вносът на месо у нас е нараснал два пъти, а на плодовете и зеленчуците - с 20%.

През последните четири години вместо да подобрява бизнессредата, администрацията я влоши многократно, добави той. Днес от 18 ч в НДК сдружението ще раздаде традиционните награди "Златна мартеница" на най-добрите родни производители.