Спират 40% от ВЕИ, производството им е тайна за системата

Най-доброто от печата

27-03-2013, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правят одит на обществените поръчки в държавните енергийни дружества.

7 спешни мерки, които да стабилизират енергийната система, обяви служебният министър на икономиката Асен Василев. Това стана на 14-ия календарен ден след като той влезе в сградата на ул. "Славянска". 

Енергетиката ни е много болна 

и изключително неефективна с много губещи и малко печеливши, каза министърът. 
Мощностите у нас са 2,5 пъти повече от това, което страната консумира и изнася, изчисли Василев. Той посочи, че те са 12 000 мегавата, а консумацията се покрива от 4700 мегавата. В износа сега са заети най-много 300 мегавата, което просто означава, че в момента няма такъв.

Мерките на Василев:

1. Спиране на фотоволтаични паркове и вятърни централи, ако нямат връзка с електроразпределителните дружества, за да бъде наблюдавано производството им в реално време. Девети месец това е неизпълнение на закона за ВЕИ.

Тази мярка се приема добре в някои от енергийните среди. Исканията са дори по-драстични. Да се спрат всички фотоволтаици, които са без акт 16. Както и тези, които нямат връзка с електроразпределителните дружества, които да виждат производството им в реално време.

Други експерти обаче смятат, че те ще си сложат модемите за една седмица и отново трябва да бъдат включвани в системата. Предлага се друга мярка: да се спират
фотоволтаици в събота и неделя, тъй като законът позволява, когато надвишават 20% от общото потребление, да бъдат изключвани, тъй като застрашават сигурността на системата.

От Електроенергийния системен оператор пък казаха, че фотоволтаиците, които са влючени към преносната мрежа, са "видими", производството им се наблюдава в реално време. Така че мерките за спиране ще се отнасят за онази част от по-малките соларни паркове, които нямат връзка с енергото. На въпрос колко са производителите на зелена енергия, които не са се свързали с енергото, Василев отговори: "Голяма част от тези призводители са вързани директно към електроразпределителните дружества, нямаме абсолютно точна оценка, но по предварителна, става въпрос за около 40% от производството в сектора.

2. Смяна на начина на изчисляване на енергията, произведена от заводски централи. Техният ток сега се изкупува задължително на преференциална цена от НЕК и енергото. Идеята е ДКЕВР да въведе механизъм да им се плаща само онази част от тока, който те не са използвали за собствени нужди.

"В момента има много мощности, наследени от преди 1989 г., които произвеждат и продават на НЕК скъпа енергия, а купуват от компанията евтина енергия за собствените си нужди. Това нарушава европейските директиви за пазарни помощи, защото изкривява пазарната среда", смята Василев.

Проблемът обаче е, че енергията на тези заводски централи се води за висококомбинирано производство.

Има опасения, че може да започне наказателна процедура от Брюксел, тъй като по директива то се насърчава. Иначе тази мярка се подкрепя от немалко хора в енергетиката.  Министърът смята, че от нея могат да се спестят 50 млн. лв.

3. Електроенергийният системен оператор да предложи редуциране на тъй наречения студен резерв до септември 2013 г. от 1040 на 840 мегавата. Да се предприемат действия за провеждане на търгове за студен резерв.

Василев обясни на енергийните журналисти какво е студен резерв - плаща се за мощности, които да не работят и да стоят в запас на системата. "Ще му сваля шапка, ако накара ТЕЦ "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" да се откажат от гарантираното им изкупуване на студения резерв и да се явят на търг. Само за техните спрени блокове ЕСО плаща по 70 и по 40 лв. на мегаватчас студен резерв, а те са 1600 мегавата", реагира експерт.

4. ЕСО да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на ток за Турция.

От системния оператор казаха, че Турция не е приета в Европейската електроенергийна система, съвместимостта на тяхната мрежа с европейската е в тестови режим от близо две години.

5. ДКЕВР да преразгледа възможността за модифициране на такса пренос, за да се стимулира износът.

Шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова се отнесе предпазливо към тази мярка. Коментарите обаче са, че няма как тя да се намали само за износ.

6. ДКЕВР да приеме правила за търговия, които да влязат в сила от 15 април. До същата дата да одобри и условията за достъп до мрежите.

Това всъщност означава да се стартира либерализацията на пазара. Има съмнение, че може да стане в такъв кратък срок.

7. ДКЕВР да изготви механизъм за определяне и контрол на квотите еленергия за регулирания пазар.

Експерти казват, че понякога ДКЕВР определя по-големи квоти, за да е по-голям делът на АЕЦ "Козлодуй", така токът за бита е по-евтин. Ако те се определят точно според потреблението, ще нарасне делът на скъпите централи и това може да доведе до увеличаване на цената.

Министър Василев настоя финансовата инспекция да направи одит на обществените поръчки в държавните енергийни дружества.

100 млн. лв. са новите задължения на топлофикациите към "Булгаргаз", съобщи вчера шефът на компанията Димитър Гогов. В същото време дружеството има да прибира около 500 млн. лв. заради по-ниските цени на газа, които са определяни през годините.
Тези причини  принуждават "Булгаргаз" да търси кредит от банка, 
за да може да нагнети газ в хранилището в Чирен, заяви вчера Гогов.

НЕК и "Булгаргаз" не са дойни крави. Те са държавни дружества, които осигуряват стабилността на електроенергийната и газовата система. Така новият шеф на ДКЕВР Евгения Харитонова коментира думите на газовия шеф. Тя обаче направи това изявление и по повод на искането на ЕVN за нови цени на тока от 1 април. Шефът на ДКЕВР каза още, че ЕVN има вина, тъй като е заявило при определяне на цената миналото лято, че ще присъедини 80 мегавата фотоволтаици, а те се оказали 485 мегавата и на база на тези данни е определена цената на добавката за зелена енергия.

15 април-свободен пазар

Разумно е да спрат възобновяемите енергийни източници, които нямат акт 16., казва Иван Хиновски, шеф на Българския енергиен форум. Разумна е и мярката за заводските централи - предприятията да ползват енергията, която техните тецове произвеждат, а излишъкът да се изкупува.

Не ми се вижда обаче реалистичен срокът 15 април за правилата за търговия и либерализиране на пазара.

Губим 534 млн. лв. само от преноса, ако няма износ
Отдавна я предлагах първата мярка, коментира вчера енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Имах предположение, че поради изтичане на информация от ДКЕВР, че от 1 юли 2012 г. ще паднат цените на тока от фотоволтаиците с 40%, настъпи едно стахановско въвеждане в експлоатация - за 2 месеца 700 мегавата.

По простата причина, че разликата между стари и нови цени за 20 г. напред е 2 млрд. евро. Така че мярката е ефективна и неслучайно са я поставили първа.

Втора по важност е идеята временно да се намали цената за пренос заедно с добавките. Тя е 17,5 евро за мегаватчас. Приемаме, че износът е нула, както е сега.

Тогава в държавата няма да влязат 534 млн. лв. само от плащането за пренос. Ако намалим таксата наполовина тогава има вероятност да изнесем 10,5 млрд. квтч. При намалената такса ще получим 250 млн.лв., което е повече от нула. Така че трябват законови промени - цената за пренос да се определя динамично.