Парите на държавните фирми - на светло

Най-доброто от печата

27-03-2013, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Може да се стигне до изваждане на пари на държавата от Корпоративна търговска банка

Кабинетът ще пише нови правила за управлението на парите на държавните фирми, съобщиха от правителствената пресслужба във вторник. Работна група от министри начело с премиера Марин Райков ще създадат правила за публичност и управление на риска при управлението на паричните потоци, които ще са задължителни за всички държавни компании, става ясно от съобщението.

Още в първите си изявления, след като пое мандата на служебен премиер, Райков обеща прозрачност за управлението на средствата на държавните фирми.

Някои от министрите, включени в работната група, научиха за нея от прессъобщението. От министерството на транспорта заявиха, че ще дадат предложения, но отказаха да уточнят какви. Според източници от кабинета в резултат на промените може да се стигне до изваждане на пари на държавата от Корпоративна търговска банка (КТБ) на бизнесмена Цветан Василев.

През последните години между 50 и 80% от паричните потоци на най-големите държавни дружества преминават през сметки или са на депозит в Корпоративна търговска банка. Според одитен доклад на международната рейтингова агенция “Фитч” от март т.г. делът на средства на държавни енергийни фирми в КТБ е 87% или 624 млн. лв., което е “недопустима концентрация и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България”.

Пред “Труд” обаче Василев заяви, че към февруари парите на държавни фирми в КТБ са около 400 млн. лв., което е едва 7% от привлечените средства в банката (виж текста долу).

През 2009 г. бившият министър на финансите Симеон Дянков пръв изнесе информация, че парите на държавата се държат преобладаващо в 2-3 банки. По-късно, по искане на медиите, бившият финансов министър предостави официални данни. Те показаха, че към 31 март 2010 г. КТБ е оперирала с 48% от парите на държавните компании или 408 млн. лв. Шест месеца по-късно КТБ вече е управлявала 70% от парите на 10-те най-големи държавни фирми.

Дянков не успя да промени това положение.

И Дянков опита да въведе ред 

Ексминистърът на финансите Симеон Дянков написа през 2010 г. правила за избор на банки от държавните фирми. Те обаче се оказаха препоръчителни, тъй като министърът не можел директно да се меси в работата на търговски дружества.

Според правилата фирмите трябва да избират най-изгодната от поне 3 банкови оферти, като в класирането лихвите и таксите имат тежест от 60%, а авторитетът и кредитният рейтинг на банката - 40%.

Справка на финансовото министерство отпреди година показа, че поне 14 държавни дружества не са въвели насоките.

Сега намерението на държавата е да направи правилата задължителни. Това може да стане, ако те се запишат в правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества, който се приема от Министерския съвет.

В началото на м.г. Държавната консолидационна компания избра да вложи 93 млн. лв. от продажбата на държавния дял в ЕВН в Пощенска банка. Институцията беше избрана след конкурс. Принципал на държавното дружество е министерството на икономиката, което по това време се оглавяваше от Трайчо Трайков. Няколко месеца по-късно той беше изненадващо отстранен от поста. Тогава Трайков допусна, че сред причините може да е именно резултатът от конкурса, който по думите му “беше спечелен не от обичайната банка”.

Цветан Василев, председател на НС на Корпоративна търговска банка:

Прилича ми на ответен удар 

“Новата инициатива на служебното правителство ми прилича на ответен удар заради интервюто, което дадох пред австрийския вестник “Дер Щандарт”, заяви пред “Труд” мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Той бе потърсен за коментар на новината, че премиерът Марин Райков е издал заповед за създаване на работна група, която да изработи правила за публичност при избора на банки за парите на държавните фирми. По време на последните две правителства КТБ се превърна в предпочитана дестинация за държавните пари.

“Нека изработят правила, за да ги видим. Нямам никакви притеснения от конкуренцията, тъй като даваме най-добрите условия”, каза Василев. Шефът на КТБ уточни, че за февруари среднопретеглените средства на държавни компании в банката са около 400 млн. лева или под 7% от привлечените средства. “Нещата не са елементарни, едва 1-2 от енергийните фирми имат излишък, другите са на овърдрафт. Но нека си се опитат да оптимизират все по-намаляващия обем пари в сектор енергетика”, заяви банкерът.

"Икономедиа":

Цветан Василев контролира вреден конгломерат 

Невярна и силно манипулативна е основната теза на интервюто на собственика на КТБ Цветан Василев. Това се казва в право на отговор, пратено от “Икономедиа” (издател на “Капитал” и Dnevnik.bg) до австрийския в. “Дер Щандарт”. В интервю за него Василев твърди, че президентът Росен Плевнелиев е “продукт на кръгове около седмичника “Капитал” и обслужва бизнес интереси.

Атаките на Василев срещу “Икономедиа” и нейните собственици започнаха през 2009 г., когато “Капитал” разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците политиците на власт си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея издържат “Нова българска медийна група” (НБМГ) и гравитиращите около нея медии, пише в писмото.

Тогава посочихме, че е смущаващ фактът половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми, казват още от “Икономедиа”. В писмото се казва още, че този конгломерат е контролиран от Цветан Василев и издателя в сянка на медиите от НБМГ Делян Пеевски.

Левон Хампарцумян:

Не мога да коментирам

“Когато напишат правилата, тогава ще коментирам”, заяви председателят на Асоциацията на банките в България и шеф на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Според него няма хубави или лоши правила, важното е да се спазват.

Банкерът уточни, че в структурата на средствата, които УниКредит управлява, държавните пари не са много. Хампарцумян не пожела да коментира допусканията, че ходът на правителството може да е свързан с КТБ.