ГЕРБ искат 7 депутати от Пловдив, БСП – 3-ма

Мисия Пловдив

26-03-2013, 19:27

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Plovdivutre.bg разпита местните лидери за предстоящите парламентарни избори

Целим се в 7-8 депутатски места от Пловдив. Това заяви специално за Plovdivutre.bg Радослава Ташкова от партия ГЕРБ. Минаха събранията по партийните структури и номинациите са предадени. Все още обаче няма окончателна листа. Кандидатите за депутати от ГЕРБ ще бъдат утвърдени от изпълнителна комисия и представени от градския лидер на партията – Иван Тотев, поясни още тя.

Не очакваме нарушения и нередности на предстоящия парламентарен вот. При нас няма сигнали за раздаване на пари на ромски лидери. Нямаме такава информация. Според мен това са злоупотреби, категорична бе Ташкова. Очакваме абсолютно честен вот, без особени сътресения, заяви още тя.

На другият полюс беше Николай Радев от БСП. Да, имаме сериозни опасения от нарушения по изборите, особено от страна на управляващата партия. Знаете, че те дори бяха документирали с филма това, което правеха на местните избори. Така, че имаме притеснения в тази посока, заяви червения общински съветник. Смятаме обаче да парираме опитите за фалшификация чрез представителите ни в секционните комисии. Те са предварително предупредени за възможните нарушения, които могат да бъдат извършени. Освен това ние поискахме сериозно представителство на наблюдатели от парламентарната асамблея на Европа, които да следят вота у нас, изтъкан Радев.

Лидерът на левицата в местния парламент посочи, че до него не са достигали преки сигнали за подготовка за купуване на ромски гласове. Знаем обаче, че това е практика при изборите. Ние лично никога не сме ползвали подобни приоми и това е видно от слабите ни резултати в етническите квартали. В този смисъл кой е купил ромските гласове ще стане видно от вота в тези зони, заяви Радев. По думите му листите с кандидатите за народни представители от левицата още не са окончателно готови. Целта, която си поставяме е минимум 3 депутати от Пловдив, изтъкна Радев.

Листата с имената на кандидат-депутатите от ДПС е почти готова. Но засега имаме нареждане да не споменаваме конкретни имена. Очакваме от Пловдив да излъчим двама депутати. Това сподели на свой ред Бранимир Иванов от Движението за права и свободи.

Винаги има възможности за машинации. Досега не се е разминало без нарушения. Надяваме се обаче, че на тези избори положението ще е различно. Ние разчитаме оторизираните органи да си свършат работата и да пресекат порочните практики. Ако от партията получим информация, задължително ще я представим на институциите, заяви още съветникът от ДПС.

По медиите излизат всякакви неща – например, че се изкупуват сметки за ток, което е трагикомично. Естествено, няма подобно нещо. Не е имало. Подобно вероятно е и положението със слуховете за раздаване на пари на ромски лидери. Това е дезинформация, заяви още Иванов.

Опасения за предстоящия вот сподели и Славчо Атанасов от партия НИЕ. Дано парламентарните избори не са като местните. Цяла България и цяла Европа видя как ГЕРБ провежда избори по места. Като гледам временното правителство – 4-те ключови министерства, които отговарят за вота, са изцяло под контрола на ГЕРБ. Доколко ще са почтени изборите мога само да гадая. Но ако стане като на местните избори хората в България ще се отвратят тотално от демократичните процеси, сподели войводата. НИЕ още не сме преценили дали да участваме в парламентарните избори. Има още време, заяви бившият градоначалник.