Юлиан Попов щастлив, подписва малко документи в МОСВ

Той обяви екипа си - двама служебни заместник-министри – Малина Крумова и Евдокия Манева

Аз съм щастлив министър, защото в министерството се подписват малко документи, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов на представянето на екипа си.

Той заяви, че отвореният ден на министерството днес цели да покаже с какво се занимава МОСВ, а не е PR упражнение. 

"Това, което ни липсва не е има ли подпис няма ли, а стратегия за развитие на зимния туризъм", смята той.

По думите му в момента министерството работи по план за споразумение за евросредства за следващите 7 години на стойност 8 млрд. лева, както и се обсъждат актуални казуси като Пирин и случаят "Ропотамо".

Bulgariautre.bg напомня, че скорошна проверка спря незаконен строеж в резервата "Ропотамо" след сигнал, че там незаконно се излива бетон. От фирмата-концесионер заявиха, че не може да става дума за "изливане на бетон", а единственият пропуск е наетата за реконструкцията фирма, започнала работа преди да бъде издадено разрешителното за ремонтните дейности от Община Приморско.

"Прекратяването на договора за ремонт трябва да се направи така, да се вземат пред вид нарушенията, за да няма последствия за министерството", подчерта Евдокия Манева, която остава на поста си зам.-министър.

Тя допълни, че наемателят на обекта е започнал по-голяма реконструкция от позволената, не е оказан и достатъчен контрол на строителството.

По казуса Пирин - Юлиан Попов каза, че ще се публикува концесионният договор, но не зае страна дали концесионерът ползва повече територия, отколкото е записано в договора.

Ако бъде доказано нарушение на този документ, то ще бъде санкционирано, каза той.

"Предишният министър Нона Караджова е подписала протокол за план за управление на Пирин, за който трябва да се произнесе МС и ако това не стане процесът спира до изясняване на ситуацията", обясни Евдокия Манева.